Sayın Genel Müdürümüz Fuat Kasımcan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Anadolu Ajansı'na (AA) verdiği röportajda, Bakanlığımızın gıda israfı ve arz güvenliği için yaptığı çalışmaları anlattı.
Kasımcan, AA muhabirine Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmelerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre sağlıklı beslenme imkanına erişemeyen 2,3 milyardan fazla insan olduğunu belirterek büyüyen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin mevcut miktara göre yüzde 60 artırılması gerektiğini aktardı.
Genel Müdürümüz, dünyada artan gıda israfının sürdürülebilir gıda zincirlerini tehdit ettiğini ve üretilen gıdanın yaklaşık 3'te 1'inin israf edildiğini ve bu kapsamda 2013 yılında başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile farkındalık sağlandığını ifade etti. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), kampanyayı "dünyada israfın önlenmesine yönelik eylemlere katkıda bulunan iyi uygulama örneği olarak" ilan ettiğini anımsatan Kasımcan, 2020 yılında ise gıda israfı ile mücadele etmek, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla FAO ile iş birliğinde "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" kampanyasının başladığını dile getirdi.
Kampanya kapsamında ulusal strateji belgesi ve eylem planının hayata geçirildiğini vurgulayan Genel Müdürümüz, paydaşların desteğiyle toplu tüketim yerleri, perakende, lojistik, tüketiciler gibi alanlara yönelik, gıda kayıp ve israfını azaltmaya katkı sağlayacak çok değerli kılavuzlar hazırlandığını söyledi.
Kasımcan kampanya kapsamında; "Gıdanı Koru Mutfağı" atölyelerinin düzenlendiğini, tüketicilere israfsız mutfak alışkanlığının kazandırıldığını belirterek, "Gönüllü Son Hasat" etkinlikleriyle de tarlada kalan ürünlerin gönüllü gençlerin emeğiyle kurtarıp, ihtiyaç sahipleriyle buluşturulduğunu anlattı. Hanelerde bir yılda 80 milyon dolarlık tasarruf edildiğini söyleyen Genel Müdürümüz konuşmasına şöyle devam etti:
"Verdiğimiz mesajlarla, yayınladığımız içeriklerle, alışverişe planlı çıkan kişi sayısını artırdık ve gıdalarını nasıl koruyacakları konusunda daha bilgili hale getirdik. Son derece önem verdiğimiz, Son Tüketim Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi arasındaki farka yönelik bilinç yüzde 20 arttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı yüzde 22'den yüzde 13'e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme oranı yüzde 45'den, yüzde 55'e çıktı. Gıda atıklarından kompost yapanların oranının yüzde 3'ten yüzde 6'ya çıktığını tespit ettik. Yani gıda atıklarından kompost yapma oranı iki katına çıktı. En önemlisi ise Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin kampanyamızı duymasıyla farkındalık yarattık. Kampanyamız ile Guinness nezdinde dünyada ilk kez 'çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz' ve 'bir kampanya için verilen en fazla söz' rekorlarını kırdık."
Kasımcan ayrıca, ağustos ayında yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle gıda hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların, atık gıdalarının işlenerek hayvan yemi yapılmasının önünün açıldığını, bunun yanı sıra; gıda bankacılığı, hayvan yemi, gıda okuryazarlığı konularında çalışmaların da devam edeceğini belirtti.
Pandemi süreci ile başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile devam eden sürecin yarattığı; enerji fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara önlem olarak "Arz Güvenliği Daire Başkanlığı"nın kurulduğunu aktaran Kasımcan, belirlenen ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda takibinin yapılarak olağan dışı durumların tespit edilmesi ve karar alıcıların gerekli yönlendirmeyi yapabilmesi için de "Arz Güvenliği İzleme Sistemi"ni en kısa sürede başlayacağı bilgisini verdi.
Röportajın devamında Kasımcan; Türkiye'nin Nisan 1948'den bu yana FAO'nun üyesi olduğunu ve son yıllarda ilişkilerinin güçlü şekilde geliştiğini ifade ederek Türkiye'nin, son yıllarda FAO'nun çalışmalarına finansman ve iş birliği bakımından da önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. 2006'da FAO ile imzalanan "Ev Sahibi Ülke Anlaşması" sonucunda Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP)'nın, 2014 yılında imzalanan Tamamlayıcı Antlaşma ile FTPP ye ilave olarak FAO-Türkiye Ormancılık Programı (FTFP)'nın hayata geçirildiğini belirterek, bu kapsamda Ortaklık Programlarına bugüne kadar 30 milyon dolar destek verildiğini bildirdi.
Ortaklık Programları ile ülkemizde ve bölge ülkelerinde gıda güvenliğinden kırsal kalkınmaya, doğal kaynakların korunmasından iklim değişikliği ile mücadeleye kadar ortak çalışmalar yapıldığını vurgulayan Genel Müdürümüz, Türkiye'deki geçici korunma altındaki sığınmacıların ve ev sahibi toplumun geçim olanaklarının artırılmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik FAO ile tarımsal iş birliğinde hayata geçirilen projeler bulunduğuna da vurgu yaptı.
Söz konusu röportaja aşağıdaki linkten erişim sağlanabilir.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/gida-israfi-ve-arz-guvenligi-icin-farkindalik-mevzuat-ve-kampanyalarla-saglaniyor/2712345