T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMLERİ ULUSAL DİYALOG ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 8.09.2021

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında, Türkiye'deki Ulusal Diyalog Koordinatörlük Ofisi tarafından, BM Gıda Sistemleri Sekretaryası ve BM Türkiye Mukim Koordinatörlük Ofisi desteği ile 7 Eylül 2021 tarihinde sanal olarak organize edilen "2030'a Kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Başarılmasına Doğru Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Ulusal Diyalog Çalıştayı" kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademi, özel sektör ve meslek odaları temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmaları, Genel Müdürümüz ve Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Diyalog Koordinatörü Aylin Çağlayan Özcan; BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodrıguez, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Gıda Sistemleri Zirvesi Diyalogları Baş Danışmanı David Nabarro tarafından yapıldı.

Genel Müdürümüz açılış konuşmasında, sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ulusal diyalog süreçleri, gıda sistemlerinin dönüştürülmesine yönelik ulusal yol haritası için bazı öncelikler ve çıktılar, çalıştayın önemi ve paydaşlardan beklentilere değindi.

BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodrıguez, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve sürdürülebilir gıda sistemleri arasındaki ilişki, bu çerçevede BM Türkiye'nin BM Gıda Sistemleri Zirvesi  sürecine olan katkısı, BM Ülke Programı ile sürdürülebilir gıda sistemleri arasındaki bağlantıyı katılımcılara aktardı.

Covid-19 pandemisi sırasında ve pandemi sonrasında Gıda Sistemlerinin iyileştirilmesinin hayati önemine, özellikle ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili taraflarla diyaloğun kritik rolüne vurgu yapan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu'nun ardından son konuşmayı gerçekleştiren David Nabarro ise, zirve ve sonrası dönem için ulusal diyalogların ne anlama geldiği ve diyalog sürecinin ilerlemesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin bu konuda halihazırda çok etkileyici bir yol kat ettiğini ve sayılı ülkeler arasında yer aldığını belirten Nabarro, 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının başarılması için gıda sistemleri etrafında küresel katılım ve ulusal yol haritalarının geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından 5 farklı tema altında katılımcıların görüş ve önerileri alındı. Bunlar temalar şöyle:

  • Herkes için Güvenilir ve Besleyici Gıda Temin Etmek
  • Sağlıklı ve Sürdürülebilir Tüketim Modellerine Doğru Geçiş
  • Doğaya Uyumlu Üretimin Yeterli Ölçekte Arttırılması
  • Adil Geçim İmkanlarının Geliştirilmesi
  • Savunmasızlıklara, Şoklara ve Strese Karşı Dayanıklılık Geliştirmek

Odak grubu toplantı sonuçlarının katılımcılara aktarılması ve kapanış bölümü ile son bulan Çalıştay'ın sonuçları, 23 Eylül  2021 tarihinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında hazırlanacak ulusal yol haritasının geliştirilmesine katkı sağlayacak.