T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BSEC-CSFS “GIDA SİSTEMLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE İLİŞKİN BÖLGESEL KONFERANS” 7-8 MART 2023 TARİHLERİNDE İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yayın Tarihi : 14.03.2023

Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı II. Fazı (FTPP-II) altında yer alan "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel İşbirliği Merkezi (BSEC-CSFS)" projesi kapsamında "Gıda Sistemlerinin Sürdürülebilirliğine ilişkin Bölgesel Konferans" 7-8 Mart 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.

Konferansın açılışını FAO Genel Direktör Yardımcısı Sayın Vladimir RAKHMANIN, BSEC Genel Sekreteri ve Büyükelçi Sayın Lazar COMANESCU ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Fuat KASIMCAN gerçekleştirmiştir.

Sayın KASIMCAN, açılış konuşmasında özetle, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nin aldığı özel kararın ardından Bakanlığımız ve FAO işbirliğiyle KEİ Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Bölgesel Koordinasyon Merkezi Projesinin hazırlanmış olduğunu, proje ile KEİ üye ülkeleri arasında sürdürülebilir gıda sistemleri konusunda bilgi ve deneyim alışverişin güçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek Konferans ile üye ülkeler arasında çok paydaşlı bir etkileşimin oluşturulmasının amaçlandığını belirtmiştir.

Uluslararası katılımın olduğu Konferans kapsamında iki gün boyunca süren panellerde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü üye ülkelerine ait ulusal gıda sistemleri ülke raporları ele alınmış, ayrıca Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nde tarımsal gıda sistemlerinin gelişimi ve geleceği konuları tartışılmıştır. Konferans süresince, BSEC-CSFS Koordinatörü ve Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Şule Özge İMAMOĞLU ve BSEC-CSFS Teknik Uzmanı ve AB Uyum Daire Başkanı Zeynep ÖZKAN sunumlar gerçekleştirmiş ve panellere katılım sağlamışlardır.  

Konferans esnasında BSEC-CSFS web sayfasının da tanıtımı yapılmıştır. Paydaşları bir araya getirecek bir ağ özelliği taşıması amaçlanan web sitesine http://bseccsfs.org/en adresinden erişilebilmektedir.

Ayrıca, sürdürülebilir tarımsal üretim/sürdürülebilir gıda üretimi açısından örnek teşkil edecek işletme ziyareti kapsamında İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi katılımcılar tarafından ziyaret edilmiştir.