30 Nisan
2019 tarihinde Muğla’nın Bodrum ilçesinde su ürünleri sektörü ve balık yemi
üreticileri ile değerlendirme toplantı yapıldı. Toplantıya Balıkçılık ve Su
Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ, Daire Başkanı Özerdem
MALTAŞ, Gıda ve Kontrol Müdürlüğü Yem Daire Başkanı Kayahan KAYHAN, Su Ürünleri
Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk ÇOŞKUN, 9 yem üretici temsilcisi,
17 balık üreticisinin hazır bulunduğu
balık yemi ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulduğu
toplantı gerçekleştirildi.
Toplantının
açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ “Dünya yem
üretimine dair en kapsamlı istatistiki çalışmaları gerçekleştiren Alltech,
hazırladığı Global Feed Survey 2017 raporunda dünyadaki toplam yem üretiminin
2016 yılında 1 milyar 32 milyon ton olduğunu açıkladı. Söz konusu rapora göre
toplam yem üretiminde balık yemi grubu, yaklaşık 40 milyon tonla dördüncü
sırada yer alıyor. 451 milyon tonla en yüksek üretim miktarına sahip kanatlı
yem grubu düşünüldüğünde, balık yeminin üretim miktarının son derece düşük
olduğu görülüyor. Ancak uzmanlar balık yeminin, önümüzdeki süreçte sektördeki
en hızlı büyümeyi sergileyeceğini öngörüyor. Yetiştiriciliği yapılacak balık
türüne ve yetiştiricilik yapılacak lokasyona göre farklı yemlerin her geçen gün
önemi artmaktadır. Yem tiplerinde ve yem yapım tekniklerinde de gelişmelere
neden olmaktadır. Ancak ne olursa olsun mutlaka yetiştiricilik için bir yem
kullanımı olacaktır ve üretim için bu şarttır. Yem üretiminde asıl amaç
kaliteli, sindirilebilirliliği yüksek ve ekonomik üretim için kaliteli yem
kaliteli ürün anlamına gelmelidir. Bu nedenle yem yapım sanayi, çok sayıdaki
yem hammaddelerini en ekonomik, kısa sürede en iyi verimi sağlayacak şekilde
kullanarak, yüksek kalitedeki yem üretimi sağlamakla sorumludur. Tüketilen yemin
elde edilen ürünün miktarına “yem dönüşüm oranına” göre irdelendiğinde, bir kg
canlı ağırlık için yaklaşık FCR önemlilik arz etmektedir.”
Toplantının
değerlendirme bölümünde, özellikle balık yemlerinde sindirilebilirlik ve proteinin
hayvansal kaynaklı mı bitkisel kaynaklı mı anlaşmasını sağlayacak menşei ve
miktar analizlerinin gerçekleştirilmesi için donanımlı bir laboratuvarın
gerekliliği ve önemi ortaya çıkmıştır.