T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KAPALI ORTAMDA BİTKİSEL ÜRETİM KAYIT ALTINA ALINIYOR

Yayın Tarihi : 16.03.2024
Her türlü kapalı ortamda bitkisel üretim faaliyeti gösteren tarımsal işletmelerin kayıt altına alınmasını amaçlayan “Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği" 16 Mart 2024 tarih ve 32491 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yayımlanan yönetmelik ile seralar, dikey tarım tesisleri ve mantar tesisleri gibi çiftçilerin üretim yaptığı, kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir kapalı alanlarda gerçekleştirilen tüm bitkisel üretim, taahhütname ile mülkiyetine veya yapıldığı yere bakılmaksızın coğrafi koordinatlarıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.
Sadece ışık geçirebilen örtü altı yetiştiricilik modeline özel 2014 yılında yürürlüğe giren Bakanlığın Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği de yeni düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlükten kaldırıldı. Yeni yönetmelik ile mevcut potansiyel ve bölgesel dağılım en doğru şekilde tespit edilerek üretim planlaması yapılabileceği gibi iç ve dış pazar hedefleri doğrultusunda, lojistik faaliyetlerde dahil olmak üzere karbon ayak izini azaltıcı yeni üretim alanları oluşturulabilecek.
Ülkemiz örtü altı varlığı bakımından dünyada dördüncü, Avrupa'da ise İspanya'nın ardından ikinci sıradadır. Örtü altı üretim alanları 2002 yılında 540 bin dekar iken 2023 yılında yüzde 42'lik artışla 764 bin dekara ulaştı. Toplam 764 bin da örtüaltı alanının, 504 bin da'ı sera, 142 bin da'ı alçak tünel, 117 bin da'ı yüksek tünel alanı olup seraların 22 bin da'ı ise modern sera alanıdır.
Bakanlığımızın Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde Ocak 2024 itibarıyla 61 bin üretici ve 485 bin dekar alan kayıt altındadır. 2023 yılı itibarıyla Antalya, Mersin, Adana, Muğla, Burdur, İzmir, Aydın ve Hatay illerimizdeki alanlar, toplam örtü altı varlığımızın yaklaşık yüzde 92'sini oluşturuyor.
Modern seralarda üretilen ürünlerin yüzde 90'ı ihraç ediliyor ve ülkemizin ekonomisine güç katıyor. Sera alanlarımızın yüzde 91'inde sebze, yüzde 8'inde meyve ve yüzde 1'inde ise süs bitkileri yetiştiriliyor. Son yıllarda 600 metre rakımın üzerinde bulunan bölgelerimizde yayla seracılık faaliyetleri de giderek yaygınlaşıyor.
Türkiye'nin modern sera varlığı yaklaşık 22 bin dekar, ortalama işletme büyüklüğü 27 dekar olup bu seralarda topraksız tarım metodu ile ihracata yönelik üretim yapılıyor. 2023 yılı itibarıyla 58 ilimizde topraksız tarım yöntemi ile üretim yapılıyor. Topraksız tarım metodu ile üretim yapan işletmelerimizin yüzde 30'u Antalya, yüzde 12'si Afyonkarahisar, yüzde 11'i Mersin ve yüzde 9'u İzmir'de bulunuyor.   
Hayata geçirilen bu düzenlemelerle ülkemizdeki sera varlığının artırılması, modern üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması, yapılacak planlama ile kapasitemizin ortaya konulması ve bitkisel üretimimize ivme kazandırması hedefleniyor.
 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/03/20240316-1.htm