T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Jeotermal Isıtmalı Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Yurtdışı Teknik İnceleme Ziyareti Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 15.10.2015

​Bakanlığımızın TÜBİTAK TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) birlikte yürüttüğü Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında; 07-15 Ekim 2015 tarihleri arasında Hollanda ve İtalya'ya teknik inceleme ziyareti gerçekleştirildi. 13 Kişiden oluşan Teknik Heyete Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Mevlüt GÜMÜŞ başkanlık etmiştir. Teknik inceleme ziyaretine Bakanlık ve TÜSSİDE Proje Ekipleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makimaları Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hasan SİLLELİ, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden Turgut ÖLEMEZ ile Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Müdürlüğünden Oktay ÇELMEN iştirak etmiştir. 

Hollanda'da;

GAKON Sera İmalat, Teknoloji ve Üretim Şirketi ziyaret edilmiştir.

  • Firma, 60 yıldan beri sera imalatı, konstrüksiyon malzemesi üretimi, sera teknolojileri konularında faaliyet göstermektedir. 
     
  • GAKON firması; Dünyada sera imalatı ve sistemleri konusunda söz sahibi olup, dünyaya sera teknolojilerini (ısıtma, soğutma, otomasyon, ışıklandırma, ekipman, teknik danışmanlık) ihraç etmektedir. 

İkinci olarak; tohum firmalarının üretmiş oldukları tohumların; ışık, bitki besleme, iklimlendirme, sulama gibi faktörlere verdiği tepkilerin incelendiği, test üretiminin yapıldığı GREEN Q Test Merkezine gidilmiştir.  

  • Tohum firmalarının ürettikleri yeni çeşitler belirlenen üretim kriterleri doğrultusunda üretilmekte ve Test Merkezi tarafından elde edilen sonuçlar firma ile paylaşılmaktadır.  
  • Sivil toplum kuruluşu statüsünde olan Test Merkezinin yatırım masrafları Devlet tarafından karşılanmıştır. 

Dünya tohum üretiminde ilk 10 içinde yer alan Rijk Zwaan firmasına ziyaret gerçekleştirilmiştir.  

  • Firmanın ağırlıklı olarak domates, patlıcan, biber, kabak, havuç tohumu ürettiği, ürünlerinin tüm dünyaya ihraç ettiği, farklı kıtalarda üretim tesisleri kurarak yeni yatırımlara yöneldiği ve yıllık cirolarının 350 milyon Euro olduğu öğrenilmiştir. 
     
  • Firma, farklı ekolojilerde bölgesel hastalık ve zararlılara dayanıklı, yöresel çeşit isteklerine uygun tohum üretmektedir. Tesisin; tohum tasnif, paketleme ve depolama bölümleri gezilmiştir. 

    Hollanda ziyaretinin üçüncü gününde; Derin Sondaj Platformu uzmanı tarafından Hollanda'da jeotermal sektörüne devlet destekleri ve jeotermalin yaygınlaştırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında teknik heyete sunum yapılmıştır.  

    Sunumda özetle; 
  • Hollanda da jeotermal kaynağa ortalama 1.600-2.000 m'de ulaşıldığı ve su sıcaklığının 50-100 derece arasında değiştiği,  
     
  • Jeotermal akışkanın ağırlıklı olarak sera ısıtmasında kullanıldığı, son yıllarda konut ısıtmasına yönelindiği,
     
  • Rüzgar ve doğalgaz gibi yenilebilir enerji bakımından zengin olan ülkede jeotermalin oldukça yeni olduğu, 
     
  • Devletin jeotermal sektörünün önüne açmak amacıyla sigorta sistemini uygulamaya geçirdiği ve özel sektör tarafından yapılan sondaj çalışmalarında başarısızlığa uğranılması durumunda Devletin firmanın zararını sigorta kapsamında karşıladığı, 
     
  • Hollanda da; jeotermal kaynaklarda metan gazı ve bu gazın bertaraf edilmesi ve sondaj kuyularında kabuklaşma sorunlarının bulunduğu ifade edilmiştir.  

    Hollanda' ziyaretinin son günüde CODEMA sera teknolojileri firması ziyaret edilmiştir. Firma; sulama, ışıklandırma ve çok katlı yetiştirme sistemleri konularında faaliyet göstermekte ve tüm yıl boyunca taze ürün yetiştirmeyi sağlayıcı LED ışıklandırma teknolojisini ile bitkilerin gelişimini kontrol edebilme üzerine başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir.  

    Teknik gezinin ikinci etabında İtalya'da;  

    Jeotermal potansiyelinin büyük kısmını barındıran Larderello bölgesine gidilmiştir.  

    Bölgede faaliyet gösteren İtalya'nın enerji, gaz ve ısıtma sistemleri konusunda en büyük firması olan HERA GRUP firmasına yapılan ziyarette; 
  • Jeotermal akışkanın ev ve ofis ısıtmasında kullandıkları, sera ısıtmasına yönelik bir çalışmalarının bulunmadığı,
  • Enerji kaynağı açısından; güneş enerjisi, katı atık ve jeotermalin entegre sistem içinde konut ısıtmasında kullanıldığı bilgilerine ulaşılmıştır. 

    Bir diğer şirket olan ENEL GREEN POWER'da ise; konut ısıtması, elektrik üretimi işletmeleri hakkında bilgi alınmıştır. Ayrıca, İtalya'da tüketimi oldukça yaygın olan fesleğen bitkisinin üretildiği jeotermal ile ısıtılan sera ile jeotermal kaynak kullanarak üretim yapan peynir  işletmesi incelenmiştir. ​ 

    İtalya ziyaretinin son gününde; Toscana Bölgesinde, zeytin ve bağ alanları gezilmiş, küçük ölçekli zeytin sıkım tesisi ile üzüme dayalı üretim yapan bir işletme ziyaret edilmiştir.   ​