UDREMİS yazılımı ile birlikte elde edilen tüm veriler ülkemizde başta üst ölçek olmak üzere, her ölçekteki rüzgâr erozyonuna maruz kalan alanların ve toz kaynaklarının modellenmesinde kullanılmak üzere, her yıl yeni verilerle desteklenebilir ve böylece sürekli güncellenebilir ‘rüzgâr parametreleri üretici bilgi sistemi’ olarak kullanılacaktır. Böylece rüzgâr erozyonu sonucu oluşabilecek olası zararlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesinde ve planlanmasında altlık olarak kullanılması hedeflenmiştir.
ÇEM tarafından kurulumu sağlanan UDREMİS yazılımı yardımıyla birlikte, iklimsel olarak rüzgâr erozyonu tehlikesinin değerlendirilmesi, bölgesel rüzgâr erozyonu tehlikesinin değerlendirilmesi (iklimsel ve topoğrafik yaklaşımlar bir araya getirilerek), toprak kaynaklarının rüzgâr erozyonuna duyarlılığının belirlenmesi ile arazi kullanım türleri ve arazi örtüsü açısından rüzgâr erozyonu tehlikesinin konumsal ve dönemsel olarak belirlenmesi hedeflenmiştir.
Bu maksatla öncelikle olarak UDREMİS yazılımı aracılığıyla, 375 Meteoroloji İstasyonuna ait yarım saatlik ortalama rüzgâr hızlarını içeren yaklaşık 50.000.000 veri değerlendirmek için, rüzgâr hızını tanımlamakta kullanılan en yaygın ve en uygun dağılım olan WEIBULL kullanılmıştır. Rüzgâr gibi meteorolojik değişkenler hakkında bilgi sahibi olmak için ölçülmüş meteorolojik verilerden, istatistiksel yöntemlerle bu değişkenlerin gerçekleşme olasılığını belirlemek için rastlantısal (stokastik) teknikler kullanılır.
WEIBULL istatistiksel dağılımıyla birlikte; Her bir istasyon için 16 yönlü olarak esme sayıları, hız basamaklarına göre çıkarıldı, Aylık ortalama rüzgâr hızı ve maksimum rüzgâr hızları belirlendi, Her bir istasyon için Hâkim Rüzgâr yönünü gösteren rüzgârgülleri üretildi, Yüzde olarak aylık rüzgâr yönlerinin dağılımları çıkarıldı, Weibull ölçek ve biçim parametresi her bir ay ve her bir yön için hesaplandı.
Böylece, tanımlanacak A bölgesinde, B ayında, C yönünde ve D hızında bir rüzgârın Esme Sıklığı / Olasılığı % E’dir şeklinde değerlendirmeler yapabilmekteyiz. Ayrıca, çeşitli senaryolar dikkate alınarak ülkesel ölçekte rüzgâr haritalarının farklı kombinasyonlarda üretilmesi mümkün hale gelmiştir.
F(u)=1-exp[〖-(u/c)]〗^k (1)
Burada; F(u), Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu; u, Ölçülen Rüzgâr Hızı (m sn-1); c, Weibull Dağılımı Ölçek Parametresi (m sn-1) ve k, Weibull Dağılımı Biçim Parametresini (birimsiz) ifade etmektedir.
Denklemi ile birlikte, belirleyeceğimiz bir bölge için Eşitlikte yer alan şekil ve ölçek parametrelerini kullanarak istediğimiz rüzgâr hızının esme olasılığını hesaplayabildiğimiz gibi, istediğimiz esme olasılığına karşılık gelen rüzgâr hızını da belirleyebilmekteyiz.
Yine UDREMİS yazılımıyla birlikte, kullanılan RWEQ Modeline ait parametreler sisteme bütünleştirildikten sonra ulusal ölçekte rüzgâr erozyonu potansiyeline sahip alanlar ve rüzgâr erozyonu sonucu taşınan sediment miktarları, istenilen havza boyutlarında (mikro havza ölçeğinden, makro havza ölçeğine kadar) ortaya konulabilmekte ve elde edilen sonuçlar CBS yardımıyla haritalandırılmaktadır.
UDREMİS Yazılımı yardımıyla RWEQ Model Yapısına ait;
İklime ait veriler, uzun yılları veri seti olarak değerlendirilen ve yaklaşık 10 yıllık veriye sahip 375 Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu tarafından elde edilen yaklaşık 50 milyon veri değerlendirilerek sisteme enteğre edilmiştir.
Toprağa ait veriler ise ulusal ölçekte farklı kurum ve kuruluşlar tarafından elde edilen 14.801 toprak profili verisinden üretilerek sisteme bütünleşik hale getirilmiştir.
Bitki Örtüsüne ait veriler ise Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (ABD USGS: The United States Geological Survey) tarafından üretilen Landsat 8 uydu görüntüleri kullanılarak elde edilmiş ve sisteme bütünleşik hale getirilmiştir.
Pürüzlülük faktörüne ait verilerin ise 2018 yılı sonuna kadar UDREMİS yazılımına bütünleşik hale getirilmesiyle birlikte ulusal ölçekte rüzgâr erozyonu sonucu taşınan sediment miktarı ve rüzgâr erozyonu potansiyeline sahip alanlar gerçeğe yakın bir şekilde ortaya konularak yıllara sâri izleme ve değerlendirmeleri gerçekleştirilecektir.
2018 yılı sonunda modelin tüm parametreleri güncellenerek ulusal ölçekte rüzgâr erozyonu sonucu taşınan sediment miktarı ve rüzgâr erozyonu potansiyeline sahip alanlar gerçeğe yakın bir şekilde ortaya konularak yıllara sâri izleme ve değerlendirmeleri gerçekleştirilecektir.