Genel Müdürlüğümüzce Adana'da yapımı tamamlanan Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi Bakanımız İbrahim Yumaklı tarafından hizmete açıldı.
Ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin tanıtımında özel bir yere sahip olacak olan Tanıtım Merkezi açılışında konuşan Bakan Yumaklı; “Ülkemizin; zengin biyoçeşitliliğinin tanıtılması, korumaya yönelik bilinç oluşturulması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışıyoruz. “Dünya Biyoçeşitlilik Günü"nün kutlandığı haftada böyle bir tesisin açılışını yapmak bu konuyu daha anlamlı kılıyor" dedi.
Dünyadaki üç bitki coğrafyasının kesiştiği bir konumda olan ülkemizin, biyoçeşitlilik bakımından adeta küçük bir kıta özelliği gösterdiğini ifade eden Bakan Yumaklı; şöyle devam etti: “Bilindiği üzere; bütün Avrupa kıtasında yaklaşık 15 bin bitki türü var. Buna karşılık, ülkemiz yaklaşık 4 bini endemik, yani bu coğrafyaya has olmak üzere, toplam 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Dünya üzerindeki kuş göç yollarından en önemli iki tanesi yine topraklarımız üzerinde bulunuyor. Ülkemiz ayrıca çok sayıda kültür bitkisinin de orijin merkezidir. Anadolu; buğdayın, mercimeğin, nohutun, zeytinin, elmanın, kirazın ve daha sayamadığımız yüzlerce bitkinin anavatanıdır. Tiftik keçisi, Kafkas arısı bu toprakların değeridir. Ekosistemin bir parçası olan insanoğlu, varlığının devamını biyolojik çeşitliliğe borçludur. Dünyada değişen çevresel etmenlerin oluşturduğu baskı, bazı canlı varlıkların ve yaşam ortamlarının yok olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden; biyolojik çeşitliliği korumak, insanoğlu için hayati bir görevdir. Bakanlık olarak bu konuda üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olduğumuzu bilmenizi isterim.
Biyoçeşitliliğin sürdürülebilir yönetimini ülke politikası haline getirerek, ekolojik zenginliğimizi korumaya yönelik pek çok adım atıldığının altını çizen Bakan İbrahim Yumaklı; “Bu minvalde; 2002 yılında 163 olan korunan alan sayısını, günümüz itibarıyla 662'ye yükselttik. Korunan alan büyüklüğünü ise 923 bin hektardan 3,4 milyon hektara çıkardık. Biyolojik çeşitliliğimizi ortaya koymak için Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"ni tamamladık. Bu projeyi %100 yerli ve milli imkânlarla geliştirdik" dedi.
1974 yılından beri görülmeyen ve nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsının Ülkemizdeki varlığının yeniden tespit edildiğini kaydeden Yumaklı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biyokaçakçılığı önlemek için koruma faaliyetlerini Bakanlığımızca mesai mefhumu gözetmeksizin gerçekleştiriyoruz. “Biyolojik çeşitlilik geleneğimizdir, geleneğimiz geleceğimizdir" diyerek elimizdeki bu değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Korumak derken, geçtiğimiz günlerde kamuoyunun gündemini bir konu meşgul etti. Yabancı bir bilim adamı, ülkemize özgü bazı böcek türlerini yurt dışına kaçırırken yakalandı. Yapılan operasyonda 1500 endemik türe el konuldu. Biyokaçakçılıkla mücadele kapsamında 2007-2023 yılları arasında 86 olayda 21 farklı ülkeden 156 kişiye işlem yaptık. Bunlara 5,6 milyon lira idari para cezası uygulandı."
Doğayı korumanın yolunun içindeki zenginlikleri keşfetmek olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı; “Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezimizi hizmete alıyoruz. Burası ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin tanıtımı ve korunmasına yönelik farkındalık oluşturulması için önemli bir adımdır" dedi. Bakan Yumaklı; “Başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Tanıtım Merkezi açılışında Genel Müdürümüz Kadir Çokçetin de bir konuşma yaparak; “Çukurova Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezi'nin, yerküremizi bizimle birlikte paylaşan bütün canlıların ve bu canlıların yaşam alanlarının çeşitliliğinin minik bir kesiti niteliği taşıdığını kaydetti.
Genel Müdür Çokçetin, Tanıtım Merkezi'nin 136 milyon lira maliyetle hayata geçtiğini ve 2 adet Milli Park, 4 adet Tabiat Parkı, 4 adet Tabiat Anıtı, 5 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 2 adet Ramsar Alanı'na ev sahipliği yapan Adana'nın biyolojik zenginliğini gözler önüne sermesi ve ayrıca rekreasyonel imkanlar sunması bakımından çok büyük önem taşıdığını söyledi.
Biyoçeşitlilik Tanıtım Merkezinin teknik özellikleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Genel Müdür Çokçetin; “39 adet memeli, 41 adet kuş, 24 adet sürüngen, 24 adet amfibi, 10 adet kelebek, 12 adet odunsu gövde, 25 adet bitki canlandırması olmak üzere toplamda 175 türün tanıtımını yapacağız" dedi. Genel Müdür Çokçetin tesisin hayırlı olmasını temennisiyle sözlerine son verdi.