Genel Müdürlüğümüz ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında; Ormanya Doğal Yaşam Parkı Geyik üretim alanında üretilen kızıl geyikler, Samanlı Dağları Kartepe bölgesinde bulunan doğal yaşam alanına salındı.
Genel Müdürümüz Sayın Kadir ÇOKÇETİN Samanlı Dağları'nda Kızıl Geyik Salımı Etkinliği öncesinde Ormanya'da incelemelerde bulundu. Ormanya'daki çocuk hayvan çiftliği, yaban yaşam alanları, yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezi, orman okul, ormanköy, kuş gözlem alanı ve orman kütüphanesini gezdikten sonra gerçekleştirilen toplantıda kendisine alanla ilgili bilgiler aktarıldı.
Genel Müdürümüz Sayın Kadir ÇOKÇETİN, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir BÜYÜKAKIN, Kartepe Belediye Başkanı Sayın Mustafa KOCAMAN, Kocaeli AK Parti milletvekili Veysel TİPİOĞLU ve diğer kıymetli yetkililerin katılımı ile ilgili gerçekleştirilen etkinlik töreninde Genel Müdürümüz Sayın Kadir ÇOKÇETİN yaptığı konuşmada;
“Ülkemiz, Dünya üzerindeki kuş göç yollarının en önemli iki tanesine ve üç fitocoğrafik bölgeye sahip olması sebebiyle, zengin biyolojik çeşitliliğe ve doğal kaynak değerlerine sahiptir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak temel görevimiz doğanın korunarak bu zengin biyoçeşitliliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Ülkemizin her köşesinde yaptığımız arazi çalışmaları neticesinde korunmaya değer yeni alanlara kaynak değerlerine göre statü kazandırıyor, biyoçeşitliliği koruma çalışmalarını mesai mefhumu gözetmeksizin yürütüyoruz. “ dedi
“Kaynak değer bakımından zengin, doğal güzelliklere sahip statü kazandırdığımız bu alanlarda yönetim planları yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde ülke geneli 63 milyon ziyaretçiye ulaşan korunan alanlarımız, doğa turizmi açısından önemli alanlardır. Kocaeli ilimizde de Genel Müdürlüğümüzce etüt ve envanteri yapılarak Bakanlığımızca ilan edilen 9 adet korunan alanımız bulunmakta ve bu alanlar her yıl yaklaşık 8 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ormanya Tabiat Parkımız ise tatil günlerinde en fazla ziyaretçi sayısına ulaşan alanlarımızın başında gelmektedir. “dedi.
“Ayrıca bu alanlar ile Kocaeli ilimizin biyolojik zenginliği korunmakla birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu alanlar, doğa turizmi konusunda da ilimize ayrı bir değer katmaktadır. “
“Bu konuda desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tahir Büyükakın'a, Genel Sekreter Sn. Hayri Baraçlı'ya, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. “ dedi.
“Korunan alan çalışmaları yanında, biyoçeşitliliğin korunması ve yaban hayatı devamlılığının sağlanması konusunda Genel Müdürlüğümüzce çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda tesis ettiğimiz üretim merkezlerimiz ve yerleştirme çalışmalarımız sayesinde Anadolu Yaban Koyunu, Kelaynak, Alageyik, Hatay Dağ Ceylanı gibi türlerin neslinin yok olmasının önüne geçtik." diye devam etti.
“Bu amaç doğrultusunda; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce, 1959 yılında, Ülkemizin ilk yaban hayatı üretim merkezi olarak İstanbul Belgrad Ormanı içerisinde kurulan Bahçeköy Geyik Üretim İstasyonunda, 3 dişi ve 2 erkek kızıl geyik ile üretime başlanmış olup, günümüz itibariyle sahada 21 erkek, 37 dişi, 7 yavru olmak üzere toplam 65 adet geyik ile üretime devam edilmektedir. Bahçeköy üretim istasyonunda çoğaltılan birçok geyik, damızlık olarak Ormanya Tabiat Parkı'na ve ülkemizin farklı bölgelerinde kurulan kızıl geyik üretim istasyonlarına nakledilmiştir. “ dedi.
“Bugün de burada Ormanya Tabiat Parkı'nda üreyen kızıl geyiklerin Samanlı Dağları'nda yeniden çoğalması amacıyla İstanbul 1. Bölge Müdürlüğümüz ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa yürütülecek olan proje için toplanmış bulunmaktayız. Bu proje kapsamında ilk olarak, Samanlı Dağları Kuzuyayla Tabiat Parkı'mızda; bugün itibariyle 8 adet dişi 2 adet erkek olmak üzere 10 adet kızıl geyik salınacaktır." dedi.
“Proje ile amaçlanan, Samanlı Dağları'nda azalan kızıl geyik popülasyonunu yeniden oluşturarak ekolojik dengenin devamlılığının sağlanması, biyoçeşitliliğin arttırılması ve ayrıca doğa koruma bilincini ve yerel toplumun doğal yaşamı koruma konusundaki önemini vurgulamaktır.3 yıl boyunca devam edilmesi planlanan proje kapsamında; salınacak olan tüm bireylere çip ve küpe takılacaktır. İlk aşamada bir geyiğe takılacak olan uydu vericili GPS takipli tasma ile kızıl geyiklerin adaptasyon süreçleri, hareket alanları ve davranışları detaylı bir şekilde izlenecektir. Hareket alanları belirlendikten sonra, alanlara fotokapan kurulumları yapılacak ve böylece hem GPS verisi hem de görsel olarak veri kaydı sağlanacaktır. “ diye devam etti.
“Gözlemler sonucu belirlenen alanların yol kenarlarına, tabela ve uyarı levhaları yerleştirilecek, proje kapsamında doğaya salınan kızıl geyiklerin refahının sağlanması amacıyla, muhtarlıklar ve ilgili kolluk kuvvetleri ile iş birliği yapılarak bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Projenin hazırlanmasında emeği geçen belediye personellerine, mesai arkadaşlarıma, bilim insanlarımıza, STK temsilcilerine, basın mensuplarına teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte de devam edecek çalışmalar için başarılar diliyorum." dedi.