ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • YÖNETİM
  • TEŞKİLAT YAPISI
  • BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ
  • KORUNAN ALANLAR
    • MİLLİ PARKLAR
    • TABİAT PARKLARI
    • TABİAT ANITLARI
    • TABİAT KORUMA ALANLARI
    • SULAK ALANLAR
    • YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI
  • MEVZUAT
    • ODAK NOKTASI OLDUĞUMUZ ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER
    • 2873 SAYILI MİLLİ PARKLAR KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATI
    • 4915 SAYILI KARA AVCILIĞI KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATI
    • 5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATI
  • KÜTÜPHANE
    • CITES TANIMLAMA REHBERİ
    • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
    • E-KİTAP
    • KORUNAN ALAN VE TABİATI KORUMA FAALİYETLERİ İSTATİSTİK RAPORLARI
    • TEMEL KAVRAMLAR
  • RESMİ İSTATİSTİKLER
    • KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ
    • YABAN HAYATI İSTATİSTİKLERİ
    • BİYOÇEŞİTLİLİK İSTATİSTİKLERİ
    • İSTATİSTİKİ BAĞLANTILAR
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Genel Müdürlüğümüz merkez teşkilatı; 1 Genel Müdürlük, 4 Genel Müdür Yardımcılığı, 7 Daire Başkanlığı, 42 çalışma grubu şeklinde yapılandırılmıştır.




Teşkilat Yapısı

Av Yönetimi Daire Başkanlığı
A) YÖNETİM

Özcan YAMAN
Daire Başkanı V.


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Av Turizmi ve Avlak Yönetimi Şube Müdürlüğü
3- Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü
4- Avcılık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Av Yönetimi Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:  

a) Ulusal ve uluslararası mevzuat uyarınca avlanma ve avcılıkla ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

b) Usulsüz avcılığın önlenmesi ile ilgili av koruma, kontrol ve denetim faaliyetlerini yürütmek ve koordine etmek.  

c) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda av hayvanı olarak tanımlananlar ile avlaklarda av turizmi kapsamında avına izin verilen yaban hayvanlarının ve hayat ortamlarının etüt ve envanterlerini yapmak ve yaptırmak. Envanter sonuçlarına göre avlanma plânlarını yapmak, av turizmi kotalarını belirlemek, avlakların tesisi, tescili, revizyonu ve işletilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.  

ç) Av turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek, koordine etmek, izlemek.  

d) Merkez Av Komisyonu çalışmaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.  

e) Av kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, köy tüzel kişilikleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak. 

f) Avcılık eğitimi, avcılık belgelerinin düzenlenmesi, vizesi, iptali, avlanma izin ücretleri, av ve yaban hayvanları tazminatları ve fahri av müfettişleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.  

g) Zararlılarla mücadele maksatlı av organizasyonları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

ğ)  Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 





Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
6.jpg
Cihad ÖZTÜRK
Daire Başkanı


B -ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Araştırma Şube Müdürlüğü
2- Envanter Şube Müdürlüğü
3- Biyoteknoloji Şube Müdürlüğü
4- İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü


 Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığının görevleri şunlardır: 

a) Ulusal düzeyde biyolojik çeşitlilik bileşenlerinin envanteri, izlenmesi, korunması ve biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve koordinasyon sağlamak.  

b) Biyolojik çeşitlilik ile ilgili bilimsel araştırma izin başvurularını değerlendirmek, görüş bildirmek ve izin verilmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.   

c) Biyolojik çeşitliliğin envanter ve izlenmesine ilişkin kriter ve standartları belirlemek, biyolojik çeşitlilik unsurlarının sürekli envanteri ve izlenmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.   

ç) Ekosistem hizmetlerinin belirlenmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.  

d) Biyolojik çeşitlilik veri tabanı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak ve yürütmek.  

e) Ulusal biyolojik çeşitlilik envanter, izleme ve değerlendirme sonuç raporlarını hazırlamak ve yayımlamak.  

f) Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri ve süreçleri takip etmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak.  

g) Biyokaçakçılıkla Mücadele Bilgi Sistemi ile ilgili iş ve işlemleri yapmak; genetik kaynakların izinsiz elde edilmesi ve yurt dışına çıkartılmasına karşı tedbirler almak, aldırmak ve uygulanmasında koordinasyon sağlamak.    

ğ) Yabani flora ve faunaya ait genetik kaynakların ve genetik kaynaklarla bağlantılı geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması, erişimi ve kullanımlarından elde edilen faydaların paylaşımı ile ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, ilgili veri tabanının geliştirilmesine katkıda bulunmak ve yönetimini sağlamak.  

h) Genetik çeşitlilik üzerinde biyoteknoloji uygulamalarından kaynaklanabilecek etkilerin, risklerin ve potansiyel faydaların belirlenmesi, izlenmesi ve önlenmesi ile ilgili çalışmalara katkı sağlamak.  

ı) Potansiyel olarak koruma statüsü verilebilecek özellikli alanların statü kazandırılmasına yönelik ilgili Dairesine teklifte bulunmak.  

i) Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürütmek. 

 j) Nesli tehlike altında, tehlikeye düşebilecek ya da korunması gereken veya üretilmesine ihtiyaç duyulan yabani türlerin üretilmesine ve uygun yaşam ortamlarına yerleştirilmesine katkı sağlamak.  

k) Yabani bitki türlerinin ve yaşam ortamlarının etüdü, envanteri, izlemesi ve belirlenen türler için tür koruma eylem plânlarının yapılmasına ve uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.  

l) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile organizasyonlar çerçevesinde koruma altına alınmış nadir ve nesli tehlike altına düşmüş veya düşebilecek yabani türleri ve yaşama ortamlarını korumak için gerekli tedbirleri almak,  kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.   

m) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 



Doğa Koruma Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
3.jpg
​Hakan ORHAN
Daire Başkanı


B- ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Politika ve Programlar Şube Müdürlüğü
2- Sektörel İlişkiler Şube Müdürlüğü
3- Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü
4- Tabiat Turizmi Şube Müdürlüğü
5- Ar-Ge Şube Müdürlüğü
6- Planlama Şube Müdürlüğü


 Doğa Koruma Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:  

a) Doğa koruma ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip etmek, ilgili birimleri bilgilendirmek,  uluslararası sözleşme ve protokollerden kaynaklanan yükümlülüklerin takibini yapmak, doğa koruma konusunda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak, AB ile oluşturulmuş teknik komitelerin çalışmalarına katılmak ve katkı vermek.  

b) Tabiatın korunmasına ilişkin politikalar geliştirmek, strateji, ilke ve kriterlerin oluşturulmasıyla ilgili iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, uygulanmasını izlemek, değerlendirmek.  

c) Kalkınma planlarında ve yıllık programlarda öncelikli olarak yer alması gerekli görülen tabiatın korunmasına ilişkin temel politikaları tespit etmek, doğa koruma ve korunan alanlardaki planların kalkınma ve üst ölçek planlara entegrasyonunu sağlamak.  

ç) Dış kaynaklı veya uluslararası proje tekliflerine ilişkin Genel Müdürlük görüşünü oluşturmak ve projelerin hazırlanması ve yürütülmesinde Genel Müdürlük birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.  

d) Doğa korumayı; sektörel veya sektörler arası plânlar, programlar ve politikalarla bütünleştirecek işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.  

e) Doğa turizmi ve eko turizm faaliyetleri ile ilgili üst ölçekli iş ve işlemleri koordine etmek, bunlara ilişkin planları yapmak veya yaptırmak ve uygulamasını desteklemek.  

f) Doğa turizmi faaliyetleri kapsamında ilgi gruplarının eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.  

g) Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamında Genel Müdürlük görüşünün oluşturulmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak, koordinasyonu sağlamak.  

ğ) Enerji, madencilik, sanayi, ulaşım ve diğer faaliyetler ile ilgili etki değerlendirme sürecine ilişkin görüşleri oluşturmak, iş ve işlemleri yürütmek ve koordinasyonu sağlamak.  

h) Diğer kişi ve kurumlarca hazırlanan her tür ve ölçekteki fiziki plana ilişkin veri temin etmek, karar ve hüküm üretmek, Genel Müdürlük görüşü oluşturmak, askı sürecini takip etmek ve bu hususlarda gereken koordinasyonu sağlamak.  

ı) Üniversiteler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, AR-GE kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yaparak ve doğa koruma konusundaki araştırma ve geliştirme projelerine destek vermek.   

i) Doğa Koruma Durum Raporunu hazırlamak ve Genel Müdürlük istatistiklerinin koordinasyonu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek. 

j) Ülkemizin doğa turizmi potansiyelinin ve tanınırlığının artırılması maksadıyla doğa turizmi bilinçlendirme çalışmaları kapsamında eğitim kitlerinin hazırlanarak eğitim çalışmaları ile bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla doğa turizmi çalışmaları konusunda işbirliği ve AR-GE çalışmaları yapmak, koordine etmek. 

k)  Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 



Hassas Alanlar Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
2.jpg
​Mehmet ÖZDEMİR
​Daire Başkanı


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü
3- Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü
4- Peyzaj Koruma Şube Müdürlüğü
5- Mağara Koruma Şube Müdürlüğü
6- Deniz Koruma Alanları Şube Müdürlüğü

 Hassas Alanlar Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:  

a) Herhangi bir statüyle koruma altına alınmamış, tabiî ve çevresel etkilere karşı korunması gereken hassas alanlardan mağara, korunması gereken peyzaj alanları ve benzeri alanlar ile ilgili etüt-envanter çalışmalarını yapmak veya yaptırmak, statü verilmesi için ilgili birimlere teklif etmek.  

b) Sulak alanlar ve Ramsar alanlarının tespiti, ilanı ve Ramsar Sözleşmesi ile ilgili tüm işleri yapmak ilgili kurumlarla işbirliği içinde sulak alan koruma bölgelerini belirlemek, revize etmek, sulak alan yönetim plânlarını yapmak veya yaptırmak ve bu hususlarda gerekli koordinasyonu sağlamak.  

c) Ulusal mevzuat ve uluslararası koruma sözleşmeleri kapsamında bulunan ve herhangi bir statüsü bulunmayan alanlarda koruma ve kullanma esaslarını, koruma ve geliştirmeye yönelik hedef, ilke ve stratejileri belirlemek ve uygulanmasına yönelik eylem plânlarını hazırlamak, hassas alanlarla ilgili eğitimi ve bilimsel çalışmaları desteklemek.  

ç) Koruma altına alınmamış bozulmuş, bozulmakta olan veya tehdit altındaki alanların rehabilitasyonuna ve restorasyonuna ilişkin proje hazırlamak, hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.   

d) Herhangi bir statüye dahil olmayan hassas alanlarda koruma, planlama, geliştirme, yönetim ve tanıtım ile ilgili idarî ve teknik tedbirleri almak, bunlara ilişkin iş ve işlemleri yapmak.  

e) Ulusal Sulak Alan Komisyonunun sekretaryasını yürütmek. 

f) Sulak alanların izlenerek, envanterini yapmak, güncellemek, korunmasına ilişkin proje yapmak, yaptırmak ve desteklemek; ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyon/restorasyonu için gerekli çalışmaları koordine etmek, bu alanlarda verilecek izinleri takip etmek.  

g) Avrupa Peyzaj Sözleşmesi kapsamında ülke peyzaj karakter tiplerinin ve alanlarının belirlenerek peyzaj envanterinin çıkarılması ve peyzaj atlaslarının hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve peyzajın korunması, planlanması, yönetilmesi ile peyzajın sürdürülebilir kullanımını sektörel veya sektörler arası planlar, programlar ve politikalarla bütünleştirmek suretiyle işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.  

ğ) Hassas alanlara etkileri bakımından istilacı yabancı türlerin girişlerinin izlenmesi, engellenmesi, kontrol edilmesi, yok edilmesi ve etkilerinin azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmak, yaptırmak ve eylem plânının hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

h) Deniz, kıyı ve ada ekosistemlerinin korunmasını sağlamak maksadıyla araştırma, rehabilitasyon, restorasyon ve izlemeyle ilgili çalışmalar yapmak, yaptırmak.  

ı) Koruma altına alınması gereken mağaraların etüdünün yapılarak haritalanması ve koruma statüsüne uygun olanların ilgili birimlere teklifte bulunmak. Mağaracılık konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasını sağlamak.  

i) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 



İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM
1(1).jpg
Yasin ÇELTİK
Daire Başkanı

B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü
2- Stratejik Yönetim ve Bütçe Şube Müdürlüğü
3- İhale ve Satın Alma Şube Müdürlüğü
4- Koordinasyon Şube Müdürlüğü
5- Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü
6- Eğitim ve Tanıtım Şube Müdürlüğü
7- Mevzuat Takip Şube Müdürlüğü


İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:  

a) Genel Müdürlük personelinin görevlendirilmesine ve özlük haklarına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.  

b) Genel Müdürlüğün kütüphane, evrak, arşiv ve taşınır hizmetlerini yürütmek ve koordine etmek.  

c) Genel Müdürlüğe ait temizlik, aydınlatma, ısıtma, bakım, onarım ve taşıma hizmetleri ile ilgili işleri yürütmek ve koordine etmek.  

ç) Genel Müdürlüğün sivil savunma faaliyetleri ile ilgili hizmetleri yürütmek.  

d) Kalkınma plânları, stratejik plân ve performans programıyla ilgili çalışmalar ile yıllık faaliyet raporu hazırlama çalışmalarını koordine etmek.  

e) İdarenin geliştirilmesi, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, iç ve dış denetim ile iç kontrol faaliyetleri ile ilgili işlemleri yürütmek ve koordine etmek.  

f) Genel Müdürlüğün yatırım ve cari bütçelerinin hazırlanması, takibi ve koordinasyonu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.  

g) Genel Müdürlüğün ihale ve satın alma süreçlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.  

ğ) Genel Müdürlük yatırım programlarında yer alan projelerin nakdî gerçekleşmelerini takip etmek.  

h) Genel Müdürlüğün hizmetlerinde kullanılan taşıtların sevk ve idaresini koordine etmek.  

ı) Döner Sermaye Saymanlığına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve koordine etmek.  

i) Bilgi edinme kapsamındaki başvuruları ve soru önergelerini değerlendirmek, koordine etmek.  

j) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda eğitim, yayın ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek, konferans, seminer ve benzeri organizasyonları düzenlemek.  

k) Genel Müdürlüğün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde etkin ve güvenli bilgi sistemlerinin kurulması ile ilgili iş ve işlemleri koordine etmek.  

l) Genel Müdürlük görev alanına ilişkin mevzuat geliştirme iş ve işlemlerini koordine etmek.  

m) Genel Müdürlük görev alanı ile alakalı konularda ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon iş ve işlemlerini yürütmek.  

n) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 




Milli Parklar Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM

​
Mustafa YILMAZ
Daire Başkan V.​


B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ

1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Gelişme Planları Şube Müdürlüğü
3- Proje Uygulama Şube Müdürlüğü
4- Alan ve Ziyaretçi Yönetimi Şube Müdürlüğü
5- İzin ve Mülkiyet Şube Müdürlüğü
6- Yapım İşleri Şube Müdürlüğü
7- İşletmeler Şube Müdürlüğü


 Millî Parklar Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:   

a) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının etüt-envanteri, tespiti, tescili, sınır değişikliği, statü iptali ile ilanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.  

b) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının gelişme planı ve yönetim planlarını yapmak veya yaptırmak, mevcut plânlarda ihtiyaç duyulan revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak. 

c) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtları içerisinde açık alan düzenlemesi, peyzaj projeleri, alt ve üst yapı projelerini yapmak veya yaptırmak, onaylamak, ihtiyaç duyulabilecek revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.  

ç) Milli park, tabiat parkı ve tabiat anıtları içerisinde her tür ve ölçekteki planlarına uygun olarak imar mevzuatına göre imar planlarını onaya hazırlamak ve revizyon çalışmalarını yapmak veya yaptırmak.   
 
d) Uygulama projelerinin yapımı, bu projelere esas tesislerin inşası ve bunların bakım onarımının takip ve kontrolünü yapmak veya yaptırmak.  

e) Millî park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanlarında gelişme planı ve yönetim planlarına uygun olarak, ziyaretçi yönetim planlarını, programlarını ve diğer alt plan/ programlarını hazırlamak veya hazırlattırmak ve planların uygulanmasını sağlamak, izlemek, değerlendirmek ve raporlamak.  

f) Görev sahası dahilindeki kamulaştırma ve taşınmazların tahsisine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek.  

g) Görev alanlarıyla ilgili proje teklifleri hazırlamak, diğer kurumlar veya sivil toplum kuruluşları ile birlikte ulusal veya uluslararası düzeydeki projeleri yürütmek.   

ğ) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda ve Bakanlığa tahsis edilmiş Hazine taşınmazlarında, planlarına uygun olarak ön/kesin izin işlemlerini gerçekleştirmek ve geçmişte verilmiş izinlerle birlikte bu izinlerin takip ve kontrolünü yapmak, bu alanlarda verilmiş kesin izinler dâhilindeki irtifak hakkı taleplerini değerlendirmek ve ilgili Bakanlıklara bildirmek.  

h) Korunan alanlardaki işletmeye konu edilebilecek alan, yapı ve tesislerin işletilmesi/işlettirilmesine yönelik iş ve işlemleri yapmak, korunan alanlardaki ücret tarifelerinin belirlenmesini koordine etmek.  

ı) Millî Parklar Kanunu kapsamındaki orman vasıflı alanlarda 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca; ilgili Bakanlığa turizm maksatlı tahsis işlemlerini gerçekleştirmek, orman vasıflı olmayan Hazine taşınmazlarında yapılacak turizm maksatlı tahsisler için görüş vermek.   

i) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları için yatırım programına sunulacak yatırım projelerini hazırlamak veya hazırlatmak, kabul edilen yatırım projelerine ait yatırım iş programlarının takibini yapmak ve nakdi geçekleşmelerini takip etmek.  

j) Alan kılavuzluğu eğitimlerini yapmak veya yaptırmak ve uygulamalarını koordine etmek. 

k) Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları ile ilgili diğer kurumlarca hazırlanacak her tür ve ölçekteki plânlara ve projelere ilişkin görüş vermek. 

l) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.





Yaban Hayatı Daire Başkanlığı
A- YÖNETİM

Hüseyin Gökçe Meşe
Daire Başkanı

B-ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
1- Etüt ve Envanter Şube Müdürlüğü
2- Yaban Hayatı Geliştirme Şube Müdürlüğü
3- Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü
4- İzleme ve Kontrol Şube Müdürlüğü
5- Tür Koruma Şube Müdürlüğü
6-Yaban Hayvanı Üretim Şube Müdürlüğü


 Yaban Hayatı Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:  

a) Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarının etüt-envanteri, tespiti, tescili, sınır değişikliği, statü iptali ile ilanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.  

b) 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında tanımlanan yaban hayvanı türlerinin tür koruma eylem plânlarının yapılmasına ve uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.  

c) Nesli tehlike altında, tehlikeye düşebilecek ya da korunması gereken veya üretilmesine ihtiyaç duyulan yabani hayvan türlerini üretmek, uygun yaşam ortamlarına yerleştirmek, yaban hayatını desteklemek, yaban hayvanlarının özel üretimine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve denetlemek.  

ç) Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarının plânlarını yapmak veya yaptırmak, kontrol etmek ve izlemek, bu sahalardaki türlerin korunmasına yönelik usul ve esasları belirlemek, türlerin korunması maksadı ile gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmak.   

d) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında tanımlanan yaban hayvanlarına yönelik üretim yeri ve istasyonlarındaki iş ve işlemleri yürütmek. 

e) Yaban hayvanları ile ilgili halkalama, markalama ve vericilerle izleme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.   

f) Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ve organizasyonlar çerçevesinde koruma altına alınmış nadir ve nesli tehlike altına düşmüş veya düşebilecek hayvan türleri ve yaşama ortamlarını korumak için gerekli tedbirleri almak ve kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.   

g) Yaban hayvanları için kurtarma merkezleri tefrik ve tesis etmek, ettirmek ve bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemek ve bu kapsamdaki işlemleri yürütmek. ğ) Yaban hayvanı ve türevlerinin ticareti ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek, izlemek, denetlemek ve hobi maksatlı yaban hayvanlarının canlı ve/veya ölü, parça ve türevlerinin barındırılması, bulundurulması ve koleksiyonculuğu ile ilgili usul ve esasları belirlemek.  

h) Yaban hayatı geliştirme sahalarındaki av turizmi kotalarını belirlemek.  

ı) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu Kanun kapsamındaki mevzuat çerçevesinde hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde yapmak, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri desteklemek, denetlemek ve denetlenmesini sağlamak; kurulacak tesislerin vasıflarını belirlemek, kontrol etmek ve/veya ettirmek; hayvanları koruma ile ilgili uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını sağlamak, hayvan deneyleri etik kurulları ile hayvanat bahçelerinin kuruluşu, çalışma usul ve esaslarını belirlemek, faaliyetlerini denetlemek ve denetlenmesini sağlamak.  

i) Yaban hayvanlarına ait DNA ve hücre bankaları kurmak veya kurdurmak ve bu maksatla yaban hayvanlarından örnekler toplamak veya toplatmak.   

j) Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.




E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
  • Adres : T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Beştepe Mahallesi, Alparslan Türkeş Caddesi No:71 YeniMahalle / ANKARA

  • Telefon : (+90 312) 207 5000

  • Faks : 0312 207 59 31

  • E-Posta : dkmp@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​