Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile yürütülmekte olan "Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi (MarIAS)" kapsamında uluslararası bir sempozyum düzenlendi.
Düzenlenen sempozyuma 100'den fazla bilim insanı ve kurum temsilcisi katıldı. Bugün başlayan ve 30 Kasım'a kadar devam edecek olan "İstilacı Yabancı Türlerle Mücadelede Balast Suyu ve Biyofouling Yönetimi Uluslararası Sempozyumu" kapsamında, denizel istilacı yabancı türlerle nasıl mücadele edileceği tartışılacak.
Genel Müdürümüz Kadir Çokçetin sempozyum açılışında bir konuşma yaparak konuşmasında; “Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliği koruyarak gelecek nesillere aktarmak, koruma altına alınan alanları bilimsel ve akılcı bir şekilde yönetmenin önemli görevlerimizden olduğunu, son yüzyılda dünya nüfusundaki hızlı artış, iklim değişikliği, çevre kirliliği, kaynakların aşırı ve sürdürülemez kullanımı yaşam alanlarını ciddi şekilde tahrip etmiş ve bu durum insan yaşamını tehdit eder hale geldiğini ve istilacı yabancı türlerin ekosistemleri ve biyoçeşitliliği tehdit eden en önemli konulardan biri olduğunu" ifade etti.
Denizel istilacı yabancı türlerin gemilerle yeni ortamlara taşınması, dünya okyanusları ve biyolojik çeşitliliğin korunması için büyük bir tehdit olarak tanımlanmıştır. Bu türler özellikle gemilerin, yatların ve deniz araçlarının gövdelerine yapışarak ve çoğunlukla balast sularında hareket etmektedir.
Balast suyu güvenli ve verimli denizcilik operasyonları için gerekli olmakla birlikte, gemilerin balast suyunda taşınan çok sayıda deniz canlısı, ciddi ekolojik, ekonomik ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Taşınan türler, ev sahibi ortamda üreme popülasyonu oluşturmak için istilacı hale gelip, yerli türlerle rekabet edebilir ve zararlı boyutlarda çoğalabilmektedir. Tüm bu hususlar denizel istilacı yabancı türlerin kontrolü ile balast suyu ve biyolojik kirlenmenin yönetimi konularının ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
MarIAS projesi ile önemli denizel biyolojik çeşitlilik alanlarında istilacı yabancı türlerin belirlenmesi, etkilerinin azaltılması veya yok edilmesi, doğal türler ve habitatlar üzerinde baskı olmaktan çıkarılması ve izlenmesi ve bu türlerin yönetimi hedeflenmektedir.
Genel Müdürlüğümüz ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile düzenlenen bu sempozyum, bu konuya ilişkin Türkiye'de gerçekleştirilen ilk sempozyum olma özelliği taşımaktadır.