T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GENEL MÜDÜRÜMÜZ ŞANLIURFA’DA…

Yayın Tarihi : 21.09.2021

Genel Müdürümüz İsmail Üzmez Şanlıurfa programı kapsamında ilk olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Bölge Müdürlüğü çalışanlarından alanlarda yürütülen faaliyetler hakkında bilgi alan Genel Müdürümüz Üzmez, bilgilendirmenin ardından Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası(YHGS), 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu ve Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'nda incelemelerde bulundu.

Genel Müdürümüz İsmail Üzmez ve beraberindeki heyet, 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda üretimi gerçekleştirilen 5 ceylanı Kızılkuyu YHGS'de doğal yaşam alanına bıraktı.

Burada bir basın açıklaması düzenleyen Genel Müdürümüz Üzmez; açıklamasında 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen ceylanların peyderpey başka illerde doğal alanlarına salındığını söyledi. Daha önce terörle anılan Cudi Dağı'nın şimdilerde turizmle anıldığını belirten Üzmez, geçen yıl 50 ceylanın salındığını, önümüzdeki aylarda 30 ceylanın daha aynı bölgeye bırakılacağını ifade etti.

Biyoçeşitlilik açısından çok önemli değerlere sahip olan ve endemik türlerin yaşadığı bir yer olması sebebiyle de Şanlıurfa'nın kıymetli bir coğrafya olduğunu vurgulayan Genel Müdürümüz İsmail Üzmez, her sene Şanlıurfa'ya gelip burada neler oluyor, ne yapabiliyoruz, neyi artırıyoruz, neler iyi gidiyor, aksayan yönler var mı diye arkadaşları ziyaret ediyoruz, toplantılar yapıyoruz" dedi.  

Şanlıurfa'da ceylan üretme istasyonu, yaban hayatı geliştirme sahası ve Birecik'te de kelaynak üretme istasyonu olduğunun altını çizen İsmail Üzmez, "ayrıca çöl varanı, çizgili sırtlan gibi Şanlıurfa'ya mahsus Şanlıurfa ile özdeşleşmiş ve Şanlıurfa'yı dünyaya tanıtacak endemik türlerimiz de var" dedi. Bu hayvanları hem üretip hem de kaçak avcılara karşı koruduklarını vurgulayan Genel Müdürümüz İsmail Üzmez; "Ürettiğimiz hayvanları da zaman zaman doğaya bırakıyoruz. İşte bulunduğumuz Kızılkuyu, ceylanların doğal yaşam ortamları ve en iyi yaşayabildikleri yerlerdir. Burada 233 tane ceylanımız var. Bu ceylanlardan 30 tanesini yaşayabilecekleri başka ortamlara bırakacağız. Geçen yıl Cudi Dağı'na 50 tane ceylanı götürdük, bıraktık. Şu anda onlar çok güzel yaşıyorlar. 15-20 tane de yavru aldık. Artık Cudi Dağı terörle değil, turizmle anılacak" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'na geçen Genel Müdürümüz İsmail Üzmez, alandaki kelaynaklar hakkında bilgi alarak, sahayı gözlemledi.

Yatırımları ve yürütülen çalışmaları yerinde incelen Üzmez, gerekli talimatları vererek alandan ayrıldı.