T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MİLLİ İLAÇ HEDEFİNDE 2. AŞAMAYA GEÇİLDİ

Yayın Tarihi : 2.06.2022

Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon İl Şube Müdürlüğünce, Türkiye'de coğrafik olarak sadece Trabzon ve Gümüşhane illerinde yayılış gösteren ve Dünyada ülkemiz dışında tespiti ile ilgili herhangi bir kayıt bulunmayan, endemik taksonlarımızdan Trabzon Kanaryaotu (Senecio trapezuntinus Boiss.) ve Allı Gelin (Tchihatchewia isatidea) türleri için 2018 yılında Tür Koruma Eylem Planları hazırlanmıştır.


Ülkemizin 2023 yılı stratejik hedefleri arasında yer alan Milli İlaç üretimi kapsamında; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlüğü arasında 2019 yılında yapılan ilk protokoldeki gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. 


Karadeniz Teknik Üniversitesi, İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon İl Şube Müdürlüğü arasında planlanan ve devam ettirilmesi azami öneme sahip bu çalışmanın 2. aşaması olan, Trabzon Kanaryaotu (Senecio trapezuntinus) ve Allı Gelin (Tchihatchewia isatidea) türlerinden izole edilen bileşiklerin ilaç etkin maddesi olabilme potansiyellerinin moleküler mekanizması ve deneysel hastalık modellerinde etkilerinin araştırılması için DKMP Genel Müdürlüğü ve KTÜ Rektörlüğü arasında yeni protokol 01.06.2022 tarihinde imzalanmıştır.


İmza töreni Genel Müdürlüğümüz adına 12. Bölge Müdürü Cüneyt ALOĞLU, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ile İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena SEZEN tarafından gerçekleştirilmiştir.