T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"HARRAN KERTENKELESİ" ÇALIŞTAYI ŞANLIURFA'DA BAŞLADI

Yayın Tarihi : 8.09.2022

Avrupa Birliği katılım öncesi mali fonlarından desteklenen (IPA) "Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye'nin Nesli Tehlike Altında Türleri İçin Tür Eylem Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi" kapsamında düzenlenen, iki gün sürecek olan Harran Kertenkelesi Çalıştayı Şanlıurfa'da başladı.


Çalıştay açılışına Genel Müdürümüz Mustafa Tuğrul Şahin'in yanı sıra, merkez ve taşra teşkilatı çalışanları akademisyenler ve proje ortaklarının temsilcileri katıldı.


Proje açılışında konuşma yapan Genel Müdür Şahin; Avrupa Birliği ve ülkemiz tarafından ortak finanse edilen bu projenin Genel Müdürlüğümüzün koordinesinde yürütüldüğünü, Genel Müdürlüğümüzün  özellikle tür ve alan koruma noktasında çok sayıda projeye imza attığının altını çizdi.

 

Genel Müdür Şahin şöyle devam etti: "Geçmişten günümüze bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de birçok bitki ve hayvan türü ne yazık ki yok olmuştur. Birçok tür de bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

 

Ülkemiz bitki ve hayvan türleri açısından zengin bir coğrafya üzerinde bulunuyor. Bu nedenle ulusal mevzuatımız ve uluslararası anlaşmalar gereği, canlı türlerin ve ekosistemlerin korunması oldukça önem arz ediyor. Bu gerekliliğin farkında olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak bizler de ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı amacına yönelik olarak birçok çalışma yürütmekteyiz.

 

Öncelikli olarak sizlere türlerin korunmasına yönelik yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Genel Müdürlüğümüzce "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'' kapsamında 81 ilde envanter-izleme çalışmalarını yaptık. Proje kapsamında elde edilen biyolojik çeşitlilik verilerinin Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'na işlenmesi vasıtasıyla ülkemizin zenginliği kayıt altına alındı" dedi.

 

Nesli tehlike altındaki yaban hayvanı türlerinin yok olmasının önüne geçmek ve uygun yaşam alanlarına yerleştirmek için 24 istasyonda (memeli, kuş, balık)  üretim yapıldığını ifade eden Gene Müdür Şahin; dünyada sadece ülkemize has (endemik) bir alttür olan Anadolu Yaban Koyunu, nesli tehlike altında olan Alageyik, Ceylan, Geyik gibi yaban hayvanları, yerlerinde üretilerek eski tabii alanlarına yerleştirilmekte, Coğrafi Konumlandırma Sistemli (GPS) tasmalar vasıtası ile izlenmektedir"dedi.

Yine nesli tehdit altında bulunan veya risk altında olan ülkemize özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin korunmalarına yönelik olarak genel müdürlüğümüz tarafından 2019 yılına kadar 100 tür için eylem planı hazırlandığını vurgulayan Şahin, bu türlerin beşer yıllık sürelerle izlediğini kaydetti.

Genel Müdür Şahin; bu proje ile de tür koruma konusundaki mevcut çalışmaların artırılması yoluyla Türkiye'nin tür koruma stratejisini hazırlayarak bu çalışmaların daha sistemli hale getirileceğini, orta ve uzun vadede türlerin nesillerinin kaybının azaltılmaya çalışılacağını vurguladı.

 

Genel Müdür Şahin; dünyada sadece bu bölgede yaşayan ve korunması gereken Harran Kertenkelesi türü ile ilgili yapılan çalıştayın hayırlı olması temennisiyle sözlerine son verdi.