T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"TÜRKİYE'NİN BOZKIR EKOSİSTEMLERİNİN KORUNMASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ PROJESİ" KAPANIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 30.09.2022

Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yürüttüğü Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi'nin kapanış toplantısı Ankara'da yapıldı.

Küresel Çevre Fonu tarafından finanse edilen proje, FAO, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa uygulandı.

Toplantıya Genel Müdürümüz Mustafa Tuğrul Şahin, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ, BM Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu, Bitkisel Üretim Genel Müdürü  Dr. Mehmet Hasdemir, Ak Parti 27. Dönem Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, proje yürütücüsü uzmanlar,  paydaş kurumlarının temsilcileri katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Genel Müdürümüz Mustafa Tuğrul Şahin, "Ülkemiz, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerden biridir. Bitki ve hayvan türleri açısından büyük bir potansiyele sahibiz. Dünya'daki üç bitki coğrafyasının kesiştiği bir konumdayız. Biyolojik çeşitlilik bakımından adeta küçük bir kıta özelliği gösteriyoruz" dedi.

Bütün Avrupa kıtasında yaklaşık 15 bin bitki türü bulunurken, ülkemiz yaklaşık 3.700'ü endemik olmak üzere toplam 12.141 bitki türüne ev sahipliği yaptığının altını çizen Genel Müdür Şahin, "Genel Müdürlüğümüzce bu zengin biyoçeşitliliğimizi koruma ve sürdürülebilir yönetimini sağlama adına pek çok çalışma yürütülmektedir" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, sahip olduğumuz biyolojik çeşitliliği koruyarak gelecek nesillere aktarma gayesiyle milli park, yaban hayatı geliştirme sahası ve sulak alan statüsünde korunan alanları tespit ve ilan etmekte, biyolojik çeşitliliği ve yaban hayatını koruma faaliyetlerini yürütmektedir, diyen Şahin; "Bütün ekosistemler bizim için kıymetli olmakla birlikte bozkır ekosistemlerinin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bozkır ekosistemleri zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmakla birlikte geçmişten bu yana parçası olduğumuz ekosistemlerdir. Tarih boyunca bozkır kültürüyle yoğurulmuş bir millet olmamızın yanında bozkırlar, kültürümüzün ve hayatımızın şekillenmesinde büyük bir payı olmuştur. Bu nedenle bozkırlar bizim sadece biyolojik çeşitliliğimizin değil kültürel çeşitliliğimizin de bir parçasıdır. Bu konunun hassasiyetinin bilincinde olarak Genel Müdürlüğümüzce Türkiye'nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi hazırlanmıştır. Projenin amacı, korunan alanlarda etkin yönetimi sağlamak ve bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunmasını üretim peyzajlarında yaygınlaştırmak, böylece Ülkemizin bozkır ekosistemlerinin korunması çabalarını güçlendirmektir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bitkisel üretimin yanında yaban hayvanı bakımdan da zengin olduğunu söyleyen Genel Müdür Şahin, ülkemizin doğasını korumak ve gelecek nesillere taşımak için çalıştıklarını belirtti.