T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YABAN HAYVANI TÜRLERİNE YÖNELİK ENVANTER ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Yayın Tarihi : 9.11.2022

​Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayvanı türlerinin ve popülasyonlarının, varlığının ve büyüklüğünün tespiti amacıyla tür ve saha bazında envanter çalışmaları yapılıyor.

Envanter genel anlamda mevcudun belirlenmesi olup yönetimin planlanmasında ve ona işlevsellik kazandırmada temel belirleyici bir unsurdur. Yaban hayatında envanteri eksik veya yapılmamış olan planlama ve yönetimin başarıya ulaşması mümkün değildir. Günümüzde sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi kavramının ön plana çıkmasıyla envanter ve izleme çalışmalarının önemi daha arttı.

Envanter ve izleme çalışmalarıyla elde edilen veriler, türlerin ve popülasyonlarının korunması çalışmalarına yön verilebilmesini; popülasyonu kritik düzeyde olan türler için gerekli koruma önlemlerinin alınabilmesini sağlıyor. Elde edilen veriler alanların ve habitatların uygun şekilde yönetilmesi için güvenilir bilgiler üretiyor. 

Yaban hayvanlarının sayım zamanı, türün biyolojisine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Özellikle çift tırnaklı hayvanlarda dönem olarak kızışma/üreme zamanında yani sonbahar kış döneminde envanter yapılıyor. Üreme dönemlerinde memelilerin çoğu gündüzleri de hareket halinde olduğundan ve dikkatleri çiftleşme üzerine yoğunlaştığından etraflarına olan ilgileri azalır ve daha kolay gözlenir. Envanterde mevsim önemli olduğu kadar sayım yapılacak gün tercihi de önemlidir. Sisli, rüzgârlı ve fırtınalı günler görüşü etkileyeceğinden bu günlerde sayım yapılamaz.

Yaban hayatı geliştirme sahalarımızın hedef türleri değerlendirildiğinde sayım zamanı, iklime bağlı olarak değişmekle birlikte her yıl kasım ayında başlayıp şubat ayına kadar sürüyor. Bu yılki envanter sezonumuz da bölge müdürlüklerimiz aracılığıyla başladı ve şubat ayına kadar devam edecek.