T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DENİZEL İSTİLACI YABANCI TÜRLERİN ETKİLERİ BİLİMSEL KONFERANSI ANTALYA'DA BAŞLADI

Yayın Tarihi : 21.11.2022

Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü(DKMP) tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içinde yürütülmekte olan "Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirecek olan 'Denizel İstilacı Yabancı Türlerin Etkileri Bilimsel Konferansı' Antalya'da başladı.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan DKMP Genel Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin; küreselleşme, ulaşım ve teknolojideki gelişmeler ile muazzam bir hızla artan insan hareketlerinin sonucunda dünya üzerinde istilacı yabancı türlerin birçok ülke ve coğrafyada etkili olmaya başladığını ve günümüzde istilacı yabancı türlerin küresel düzeyde habitat kaybından sonra biyolojik çeşitliliğe yönelik en önemli ikinci tehdit olarak kabul edildiğinin altını çizdi.   

Konuşmasında istilacı yabancı türlerle ilgili güncel rakamlara da yer veren Genel Müdür Şahin,  Süveyş kanalının açılması ve gemilerin balast suları nedeniyle Akdeniz'de yabancı tür sayısının bini aştığını, Türkiye denizlerinde ise bu sayının 539'a ulaştığını ve bu türlerin 105'inin istilacı nitelikte olduğunu belirtti.

Genel Müdürümüz Şahin, istilacı yabancı türlerin hızlı bir şekilde teşhisi, kontrol edilmesi, yayılmasının engellenmesi, üremesinin durdurulması ve ortadan kaldırması hem biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, hem de insan sağlığı, ekonomik ve sosyal açıdan son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

2018 yılında başlayan MARIAS projesi kapsamında istilacı yabancı türlerin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ya da azaltılması hususunda çalışmalar yürütülmekte olduğunu ifade eden Genel Müdür Şahin ulusal strateji, mevzuat ve politika geliştirilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi adına bu projeyi önemli bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

Proje kapsamında Ulusal Strateji ve Eylem Planı hazırlama sürecinde proje çalışmaları ile beraber istilacı yabancı türlerin ekolojik ve ekonomik etkileri çerçevesinde yapılan diğer ulusal çalışmaların derlenmesi ve paylaşılması amacıyla organize edilen "bilimsel konferans" aracılığıyla elde edilen verilerin risk değerlendirmesi, önleme, tespit, gözetim, izleme ve yönetim faaliyetleri desteklenmiş olacak. Konferansın diğer bir amacı da strateji ve eylem planı için önerilerin geliştirilmesi amacıyla proje haricinde ulusal ölçekte yapılan benzer çalışmaların ve görüşlerin etkin olarak toplanabilmesi ve tartışılabilmesidir. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan lisans ve lisansüstü öğrencilerin konuya ilgilerinin arttırılması da arzu edilen bir sonuç olacaktır.

Üç gün sürecek olan konferansa Bakanlığımız ve ilgili kurum/kuruluşların personeli dışında, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler katılım sağladı.