T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ULUSAL SULAK ALAN KOMİSYONU 2022 YILI 2. OLAĞAN TOPLANTISI YAPILDI…

Yayın Tarihi : 9.12.2022

Kurulduğu 2002 yılından bu yana sulak alanlar için önemli kararlar alan Ulusal Sulak Alan Komisyonu 37. Toplantısı niteliğinde olan 2022 yılı 2. Olağan Toplantısı 8 Aralık'ta gerçekleştirildi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün sekretaryasını yaptığı Ulusal Sulak Alan Komisyonu; ülkemizde doğa koruma alanında ilgili tüm kurumların katılımı ile gerçekleşen ve karar alan tek organizasyon niteliğindedir.


Ulusal Sulak Alan Komisyonu Gölmarmara Gölünün Hayata Döndürülmesi İçin Düğmeye Bastı…

Komisyon gündeminde son yıllarda kuruma tehdidinde olan Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanlarımızdan biri olan Gölmarmara Gölünün Koruma Bölgelerinin Revizyonu görüşüldü.


Son yıllarda iklim değişikliğinin etkisi ile yaşanan kuraklık, Marmara Gölü'nde de kuraklığa sebep oldu. Ayrıca göl aynasında kuruyan kesimlerin kaçak tarım arazisi olarak kullanılması bölgede hem biyolojik hem de sosyal sorunlara sebep oldu.


Marmara Gölü'nde yaşanan bu sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Manisa Valiliği ile birlikte alanın rehabilitasyonu ve arazi işgallerinin önüne geçilmesi için bir protokol imzalandı.


Protokol çerçevesinde Marmara Gölü Sulak Alan Koruma Bölgeleri revize edilmesi öngörülmüş olup Ulusal Sulak Alan Komisyonu'nun 8 Aralık tarihli toplantısında konu gündeme gelerek revize koruma bölgeleri sınırları onaylanarak yürürlüğe girdi.


Protokol ile öncelikle Marmara Gölünde öncelikle yaklaşık 1.500 ha. büyüklüğündeki alanda yıl boyunca sürekli su tutulması sağlanacaktır. Bu sayede başta kuş türleri ve balık türleri olmak üzere sulak alanda yaşayan tüm biyolojik çeşitliliğin hayati garanti altına alınmış olacaktır. Su tutulmasını müteakip alanda biyoçeşitliliğin rehabilitasyonu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalar gerçekleştirilecektir.


Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Gördes Çayı ve çevre havzasında ıslah çalışmaları yapılarak göle su girişi arttırılacaktır. Mevcut su kaynaklarına ek olarak bölgede Bozdağlar Kaynaklarından ek su girişi sağlanarak gölün yıl boyunca su tutması sağlanacaktır.   


Bu sayede kısa vadede öncelikle biyoçeşitlilik için zorunlu bir habitat oluşturulacak,  uzun vadede yağışların artması ve kurak dönemin sonlanmasını müteakip gölün tamamında rehabilitasyon çalışmaları tamamlancaktır.


Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ulusal Sulak Alan Komisyonu üyesi kurum ve kuruluşlar ülkemiz sulak alanlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarına bundan sonra da devam edecektir.