T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GENEL MÜDÜRÜMÜZ “DENİZEL İSTİLACI YABANCI TÜRLER PROJESİ ÇALIŞTAYI”NA KATILDI

Yayın Tarihi : 26.11.2019

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülmekte olan Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) desteklediği “Önemli Denizel Biyoçeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi”nin "Kurullar, Çalışma Grupları ve Mevzuat Çalıştayı" Ankara’da başladı.  Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez öncelikle projenin safahatı konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

 

Üzmez konuşmasının devamında bu projenin, son yıllarda denizlerimizde sorun olmaya başlayan istilacı yabancı türler sorunun ortadan kaldırılması ya da etkilerinin azaltılması hususunda etkili olacağını düşündüğünü ifade etti.

 

Genel Müdür Üzmez, “Projemiz, her ne kadar Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yürütülecek olsa da sizlerin destekleri olmadan eksik kalacaktır. Başta Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kamu, kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerimiz,  sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve yöre halkının destekleriyle beraber bu projemizin daha da etkili olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesinin önemli unsurlarından birinin ulusal ve yerel düzeyde önde gelen paydaşların katılımı olduğunun altını çizen İsmail Üzmez, proje kapsamında paydaşların katılımını sağlamak amacıyla farklı stratejiler ve mekanizmalar uygulandığını, söz konusu mekanizmalardan en önemli unsurlarından birisinin de kurullar ve çalışma grupları olduğunu vurguladı.

 

Ülkemizin çevre ve doğa koruma konusunda geniş bir mevzuatı olduğunu söyleyen Genel Müdür İsmail Üzmez şöyle devam etti: “Doğrudan istilacı yabancı türlerin girişi, erken teşhisi, önlenmesi ve yönetimine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Mevcut mevzuatta istilacı/yabancı türlere ilişkin hüküm içeren düzenlemeler olmakla birlikte bu düzenlemeler sadece kısıtlı bir durum için hüküm içermektedir. Denizel istilacı yabancı türler başta olmak üzere istilacı yabancı türler konusunda birçok sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluş olması ve bu türlerin girişi, erken teşhisi, önlenmesi ve yönetimine ilişkin etkili bir hukuki düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır. Bu mevzuat taslakları hazırlanırken ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarının katkı ve önerilerin alınması uygulanabilir ve sağlıklı bir düzenleme yapılması açısından zaruri olarak değerlendirmektedir.

 

Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz bu çalıştay da kurulması planlanan kurullar ve çalışma grupları ile istilacı yabancı türlere ilişkin mevzuat tartışılacak ve bu tartışmalar gelecek çalışmalarımıza ışık tutacaktır.”

 

Kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ile meslek örgütlerinin katıldığı çalıştay iki gün sürecek.