T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şanlıurfa’da Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi özel gündemle toplandı

Yayın Tarihi : 13.09.2019

Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde Eskişehir İlinde uygulanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi" teknik iş birliği projesi kapsamında bitkisel üretim paydaş danışma grubu, hayvansal üretim paydaş danışma grubu ve kırsalda kadın paydaş danışma grubu  tarafından hazırlanan raporlar 10 Eylül 2019 tarihinde Şanlıurfa ilinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık  İl Teknik Komitesine sunuldu.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl teknik komitesinin Başkanlığını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı açılış konuşmasında komitenin gündemi hakkında bilgi verdi ve protokol konuşmalarına geçildi. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık yaptığı konuşmasında proje hakkında bilgi verdi. Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel Asıl proje kapsamında oluşturulan paydaş danışma gruplarından beklentiler ve il yayım programlarına uygulanabilirliği konusunda bir konuşma yaptı. Protokol konuşmaları sonrası Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri Çalışma Grup Sorumlusu Şeref Çakır ile  FAO Türkiye Temsilciliği Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman projenin işleyişi ve süreç konusunda teknik komite üyelerini bilgilendirdi.

Bitkisel Üretim Paydaş Danışma Grubu "Pamukta münavebe ve alternatif ürün" konusunda, Hayvansal Üretim Paydaş Danışma Grubu "Beslenmeye bağlı döl tutmama(infertilite) problemleri", Kırsalda Kadın Paydaş Danışma Grubu ise "Pazar ve pazar sorunlarının giderilmesi" konusunda hazırlanan raporlarını sundular. Sunumlar sonrası il teknik komite üyeleri raporlar hakkında görüşlerini belirterek tartışmaya açıldı. Tartışma ve görüş alışverişi sonrası sunumlarda yer alan konuların il yayım programında yer almasına, alınan kararların imza altına alındıktan sonra Bakanlığın ilgili birimleri ile paylaşılmak üzere Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına gönderilmesine  karar verildi.

Komite toplantısı sonrası Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel Asıl ve  Başkanlığımız personeli ile Şanlıurfa Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Sait Güneş  ile birlikte Cullap  Sulama Birliği Başkanlığı ziyaret edildi. Birlik bünyesinde tarım danışmanı olarak görev yapan iki ziraat mühendisi yaptıkları çalışmaları anlattı, yaşadıkları sorunları ve önerilerini paylaştı. Toplamda yasal olarak 60 çiftçiye danışmanlık hizmeti verdiklerini  ancak birliğe gelen ve bilgi almak isteyen çiftçilere de yardımcı olduklarını, tarım danışmanı olarak çalışmaktan mutlu olduklarını ifade ettiler.

Daha sonra kadın çiftçilere yönelik planlanan eğitim programına geçildi. İkibuçuk gün olarak gerçekleştirilen kadın çiftçi eğitim programına 31 kadın çiftçi katılım sağladı. Eğitimde Prof. Dr. Kürşat Demiryürek uzman Nevin Şenol, Dr.Özdal Köksal tarafından; tarımda kadının önemi, yeri,  toplumsal cinsiyet ve temel kavramlar, ihtiyaç değerlendirme çalışmaları ve grup aktiviteleri,  tarımsal pazarlama ve tanımı, pazar yaklaşımları, pazar karması ve ürün geliştirme, girişimcilik kavramı ve girişimcilerin özellikleri, tarımda kadın girişimciliği, tarımsal pazarlamanın yardımcı hizmetleri, kanvas iş geliştirme modelinin tanıtılması tartışılması, kooperatif kavramı, kooperatiflerin toplumsal ve ekonomik kalkınmadaki rolü, Türkiye'de ve Dünya'da başarılı kooperatif örnekleri, kadın kooperatifleri uygulamaları, kadınlara yönelik tarımsal destek ve hibe programları, kooperatif organları, kuruluş ve işleyişi konularında eğitim verildi. İnteraktif olarak gerçekleşen eğitim sonunda kadın çiftçilerimize katılım belgesi verilerek eğitim hakkında görüşleri alındı. Aldıkları eğitimden oldukça mutlu olduklarını belirten kadın çiftçiler bu tür eğitimlerin sıklıkla düzenlenmesini istediklerini belirttiler.

Programa Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızdan Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel ASIL, Kırsalda Kadın ve Aile Çalışma Grup Sorumlusu Demet DEMİR, Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri Çalışma Grup Sorumlusu Şeref Çakır, Ev Ekonomisti Uzm. Bakiye Kılıç Onuk,  Ziraat Mühendisi Güler Şanlı ve Ziraat Mühendisi Yusuf Çakıcı  katılım sağladı.