T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Gıda Etiği Tarım Gündem’de masaya yatırıldı

Yayın Tarihi : 28.01.2021
Tarım Gündem programına katılan Profesör Dr. Cemal Taluğ, tarım ve gıda etiğinden, pandemi sürecinin tarıma etkisine kadar birçok konuda görüşlerini izleyicilerle paylaştı.

Ankara Üniversitesi Eski Rektörü Profesör Doktor Cemal Taluğ, tarım ve gıda etiğinin ne demek olduğunu şu sözlerle anlattı: “Tarım ve gıda sisteminin değer sorunlarını inceleyen ve insanların nasıl yaşamalıyım, nasıl davranmalıyım, neler yapmalıyım sorularına yanıt aradıkları bir alan. Etik de tarım ve gıda ile ilgili sisteme dair kavram ve düşünceler üretir. Aynı zamanda daha doğru sorular ve sorgulamalar yapmaya çalışan bir uygulamaları disiplindir.”

Tarım ve gıda etiği birçok konuyu bünyesinde barındırıyor. Bu konulardan bir tanesi de israf. Profesör Taluğ, programda israfa da değindi. Taluğ, Türkiye’de günde 5 milyon ekmeğin israf edildiğini belirterek, her tüketicininbu konuda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Hayvan haklarının da etiğin bir konusu olduğunu dile getiren Profesör Taluğ, hayvan refahına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Profesör Doktor Cemal Taluğ, covid19 salgınının tarım sisteminin zaaflarını ve kırılganlıklarını da göstermesi bakımından bir farkındalık oluşturduğuna dikkat çekti. Dünyanın ihtiyacının dayanışmacı, adil, insan haklarına dayalı, doğaya saygılı bir tarım sistemi olduğunu vurgulayan Taluğ, ulusların gıda arzı güvencesi, planlama, kısa tedarik zinciri, yerel üretim ve tüketimin önemini daha çok anladığının altını çizdi.