Tarım Gündem programına katılan Profesör Dr. Cemal Taluğ,
tarım ve gıda etiğinden, pandemi sürecinin tarıma etkisine kadar birçok konuda
görüşlerini izleyicilerle paylaştı.
Ankara Üniversitesi Eski Rektörü Profesör Doktor Cemal
Taluğ, tarım ve gıda etiğinin ne demek olduğunu şu sözlerle anlattı: “Tarım ve
gıda sisteminin değer sorunlarını inceleyen ve insanların nasıl yaşamalıyım,
nasıl davranmalıyım, neler yapmalıyım sorularına yanıt aradıkları bir alan. Etik
de tarım ve gıda ile ilgili sisteme dair kavram ve düşünceler üretir. Aynı zamanda
daha doğru sorular ve sorgulamalar yapmaya çalışan bir uygulamaları disiplindir.”
Tarım ve gıda etiği birçok konuyu bünyesinde barındırıyor.
Bu konulardan bir tanesi de israf. Profesör Taluğ, programda israfa da değindi.
Taluğ, Türkiye’de günde 5 milyon ekmeğin israf edildiğini belirterek, her
tüketicininbu konuda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.
Hayvan haklarının da
etiğin bir konusu olduğunu dile getiren Profesör Taluğ, hayvan refahına önem
verilmesi gerektiğini söyledi.
Profesör Doktor Cemal Taluğ, covid19 salgınının tarım
sisteminin zaaflarını ve kırılganlıklarını da göstermesi bakımından bir farkındalık
oluşturduğuna dikkat çekti. Dünyanın ihtiyacının dayanışmacı, adil, insan
haklarına dayalı, doğaya saygılı bir tarım sistemi olduğunu vurgulayan Taluğ,
ulusların gıda arzı güvencesi, planlama, kısa tedarik zinciri, yerel üretim ve
tüketimin önemini daha çok anladığının altını çizdi.