T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Kız Kardeşim Projesi" İle Kadınlar Girişimciliğe Hazırlanıyor

Yayın Tarihi : 6.10.2021

Kadın kooperatiflerinin, girişimci kadınların, yöresel coğrafi işaretli ürünlerin ve kadın emeğinin hak ettiği değeri bulmasına yönelik Kız Kardeşim Projesi yedinci durağı Afyonkarahisar oldu.

Proje kapsamında kadın girişimcilerin ve tarımsal kalkınma kooperatifi ortağı kadınların ekonomiye katkısına destek olunması, yeteneklerinin artırılması ile kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturulması amacıyla eğitimler veriliyor.

Bu kapsamda 8 Mart'tan bu yana, ortaklarının çoğu kadınlardan oluşan 49 kadın kooperatifi, kadınlar tarafından kurulmuş 4 dernek ve girişimci kadınların katılımıyla Ankara'da 61, Erzurum'da 50, Eskişehir'de 41, Elazığ'da 93, Bursa'da 52, Balıkesir'de 57 ve Afyonkarahisar'da 37 kişi olmak üzere 391 kadın eğitim aldı.

Eğitimlerle girişimciliğe hazırlananlara, gönüllü mentor ve danışman desteği ile illerde ön plana çıkan ürün, ürünlerin katma değerinin artırılması, markalaşma ve pazarlama gibi konularda destek olunması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece'nin katılımıyla gerçekleştirilen programa Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ve Ali Özkaya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Mehmet Ergün, Bakanlık Bürokratları ve  Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar katıldı. Programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca kadın çiftçilere yönelik yürütülen faaliyetler ile kız kardeşim programının gerçekleştirildiği illerin de görüntülerinin yer aldığı sinevizyona yer verildikten sonra  Afyonkarahisar ilinde tarımsal üretimde başarılarıyla öne çıkan kadın üretici Dilek Kutlu'nun  İlham Veren Kadın Konuşması ile devam edildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece program kapsamında yaptığı konuşmada, "Farklılaştığımız sürece ayakta kalabiliriz. Herkesin yaptığı ürünleri yaparsak fiyat savaşlarında kaybediyoruz. O nedenle farklılaşma, müşteri çözümü, müşterinin işine yarayan konulara kafamızı yoruyor ve çalışıyor olmamız gerekiyor. İşte bu konularda da vizyon katmak amacıyla danışmanlarımız devrede olacak" dedi.

"KIRSALDAKİ KADINLARIMIZI ÖRNEK PROJELERE DAHİL EDİYORUZ"

Bakan Yardımcısı Işıkgece'den sonra konuşma yapan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ergün sözlerine şöyle devam etti: "Kırsaldaki kadınlarımızı yaşadıkları bölgelerdeki örnek tarımsal yayım projelerine dâhil ederek öne çıkmaları için gerektiğinde ilgili kurum/kuruluşlar, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile eğitim ve yayım hizmetleri vermekte, çeşitli projelerle onlara destek sağlamaktayız. Bunlardan birisi de Kız Kardeşim Projesi, dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve kadın üreticilerle hatıra fotoğrafı çekilerek, İl Müdürlüğünce hazırlanan Kadın Kopperatiflerine yönelik stantlar gezilip bilgiler alındı.