T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Projesi Adana’da

Yayın Tarihi : 14.10.2021
Tarım ve Orman Bakanlığınca, Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi amacıyla başlatılan eğitim seferberliğinin dokuzuncusu Adana’da gerçekleştirildi. Kadın Kooperatiflerinin ürünlerinin de sergilendiği iki günlük eğitim programında kadın üreticilerin bilgi ve deneyim paylaşması sağlandı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin katılımıyla gerçekleştirilen programa Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Mehmet Ergün ve Bakanlık Bürokratları, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Ali Tekin katıldı. Program kapsamında Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca kırsalda kadınlara yönelik faaliyetleri içeren sinevizyon gösterisi ile başlanarak ilde tarımsal üretimde başarılarıyla öne çıkan kadın üretici Suna Çetin’in ilham veren konuşması ile devam etti.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Ali Tekin’in konuşmasının ardından Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Mehmet Ergün konuşmalarında; ‘‘Ülkemizde tarımsal emeğin büyük bir kısmını oluşturan kadınların kırsal alanlarda güçlenmesi sadece kadınlar için değil tarımsal üretimde etkinliğin ve verimliliğin sağlanması açısından da son derece önemlidir” diyerek kadın çiftçilere verilen eğitim faaliyetlerinin önemini dile getirdi. Devamında kırsaldaki kadınlarımızı yaşadıkları bölgelerdeki örnek tarımsal yayım projelerine dâhil ederek öne çıkmalarını sağladığından,  gerektiğinde ilgili kurum/kuruluşlar, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile eğitim ve yayım hizmetleri verildiğini, çeşitli projelerle onlara destek sağlandığından bahsederek eğitim verecek konu uzmanlarına,  eğitime katılmak için birçok fedakârlıkta bulunan kadın çiftçilere teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece program kapsamında yaptığı konuşmada, "Bizim için çok önemli. Kadınlarımız bu bölgenin tadı, tuzu olan ürünleri üretiyorlar ama ürünleri satarken ki yolculuklarında eksik kalan tarafları var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu projeye eksik kalan alanlarında hizmet veriyoruz. Finansal okuryazarlık, gıda güvenliği, lojistik, ürün sunumu, pazarlama teknikleri gibi konularda eğitim veriyoruz. Eğitimlerden sonra bölgeye bir mentor bir de danışman atıyoruz. Kadınlarımıza, kız kardeşlerimize bir telefon uzaklığında oluyoruz"  " dedi.

Bakan Yardımcısı Işıkgece, satış tekniklerinin çok sık değiştiğini belirtti. Artık sadece marketten değil, sosyal medya üzerinden de ciddi bir ticaret yapıldığına dikkati çeken Işıkgece, ürünlerin tanınabilir hale getirilmesi, kanun ve mevzuatlar çerçevesinde satışa sunulabilmesi için 10 başlıktan oluşan modüller hazırladıklarını anlattı. Işıkgece, illerdeki kadın kooperatiflerine ve girişimci kadınlara, eksik kaldıkları noktaları tespit ederek eğitim verildiğini, eğitimin sonunda kadınların aldıkları faydalı bilgileri hayata geçirmelerini önemsediklerini aktardı.

Adana Valisi Süleyman Elban’ın konuşmalarının ardından kadın üreticilerle hatıra fotoğrafı çektirilerek kooperatiflerin ve kadın üreticilerin işlediği ürünlere yönelik hazırlanan stantlar gezilerek kadınlardan bilgiler alındı. İki gün boyunca devam eden eğitimlerin sonunda kadın girişimcilere katılım belgeleri verilerek program tamamlandı.