T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İstihdam Fuarlarının İlki Van’da Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 30.11.2021
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Bakanlığımız iş birliğinde 10 ilde yürütülen “Sosyo-Ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” Projesi kapsamında düzenlenen İstihdam Fuarlarının ilki Van’da gerçekleştirildi. Proje sürecinde Van'da açılan kurslara katılan İran, Irak, Afganistan, Suriye uyruklu ve yerel halktan kursiyerler İstihdam Fuarında işveren temsilcileriyle bir araya geldi.

Programa, Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün, FAO Saha Koordinatörü Baran Kenan Polat, Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, İŞKUR İl Müdürü Hidayet Kişi, SGK İl Müdürü Abidin Göksoy, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tarık Kuşman, projede yer alan kursiyerler ve pek çok işveren katılım sağladı.

Açılış konuşmasında Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün: “ Kırsaldaki yoğun göçmen iş gücü ve nüfusu gerçeğinden hareketle, kentlerde olduğu kadar kırsalda da sosyal uyuma dönük politikalara ağırlık vermek önem arz etmektedir. Bu kapsamda FAO ile iş birliğinde yürüttüğümüz sosyo-ekonomik entegrasyona yönelik bu tür projeler, ülkemizin etkili ve kapsayıcı göç politikalarına olumlu etkide bulunacağı gibi, tarımda vasıflı iş gücü yaratarak sürdürülebilir kırsal kalkınma için de önem arz etmektedir. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak istihdama yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerini önemsiyor, kırsalda istihdam yaratmak amacıyla meslek ve iş alanlarında özellikle dezavantajlı kesimler için çalışmalar yapıyoruz. Bu projedeki mesleki veya teorik eğitimlerden, kooperatifleşme ve istihdam fuarlarına kadar yer alan tüm faaliyetler de Başkanlığımızın yakından takip ettiği son derece verimli çalışmalardır." Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ise projeye dair şunları söylemiştir: “İlimiz bu projeye 2020 yılında dâhil oldu. Proje kapsamında yerel halk ile koruma altında bulunan Suriye, İran ve Afganistan uyruklu 200 kişiye sebze yetiştiriciliği, sürü yönetimi elemanı ve ekmek üretimi eğitimleri verildi. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerden 103'ünün hayvancılık, gıda, hizmet ve sanayi gibi farklı sektörlerde istihdamları sağlandı. 103 kursiyerden 43'ü koruma altındaki mültecilerden oluşmaktadır." şeklinde konuştu.

FAO Saha Koordinatörü Baran Kenan Polat ise "Yaptığımız araştırmalarda, Suriyeli mülteciler için en uygun geçim kaynağının tarım ve gıda sektörü olduğu sonucuna ulaştık. Bu araştırmalar Türkiye'de tarım ve gıda sektöründeki nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı da gözler önüne serdi. Çalışmalardan hareketle proje kapsamına sadece Suriyeli mültecileri değil, kırılgan durumdaki ev sahibi toplulukları da dâhil ettik. İhtiyaç halindeki bu toplulukların öncelikle tarım sektöründe etkili eğitim alabilmeleri için çalışmalarımıza başladık. Türkiye'nin farklı bölgelerinde 10 ilimizde uygulamalı çiftçi okullarıyla işverenlerimizi, mesleki eğitimler ve beceri geliştirme programlarıyla işçilerimize eğitimler verdik. Bu faaliyetler istihdamı desteklemek için yapıldı." ifadelerini kullandı.  

Program sonunda sertifika töreni yapılırken kursiyerler ve işveren temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Ayrıca  Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirilerek çalışmalara dair istişarelerde bulunuldu.  ​