T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“İKİLER GÜNÜ”NDE KOOPERTİFLER İÇİN ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Yayın Tarihi : 24.02.2022
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Avrupa Birliği finansmanı ile “Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum’’ sloganı altında yürüttüğü Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklara yönelik proje kapsamında kooperatifçilik alanında iş birliğini geliştirmek adına Dünya Kooperatifler Birliği, ICA ile iş birliği toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bakanlık adına Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı da katıldı.

İkiler Günü olarak anılan 22 Şubat 2022 Salı günü güneş takviminde tek olma özelliğine sahiptir. Bu özel gün için FAO ve ICA yıllardır dayanışma içinde yürüttükleri çalışmaları paylaşmak ve kooperatifçiliğin önemine dikkat çekmek amacıyla ‘’İkiler Günü Etkinliği’’ altında kooperatif konusunda çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, ‘’FAO Türkiye'nin Kooperatif Destek Programı, Dünya Kooperatifler Birliği ilke ve değerlerine dayanmaktadır. 2019 yılında üç kooperatifle başladığımız program kısa sürede genişledi ve şimdi Avrupa Birliği ve Japon Hükümeti'nin desteğiyle 13 ilde 22 kooperatifi ulaştı. Programın başarıları gerçekten etkileyici. Kooperatiflere dönüp baktığımızda pazarlama kapasiteleri, kar oranları ve en önemlisi sosyal ilişkilerinin arttığını görüyoruz. Umuyorum ki, zamanla ulusal düzeyde daha da iyi sonuçlar gelecek.’’ diyerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

ICA Başkanı Ariel Guarco, yaptığı konuşmada, uluslararası iş birliğinin ve kurumlar arası diyalogun önemine işaret etti. FAO ve ICA'nın gıda güvenliğini sağlayabilmek için kültürel, ekonomik ve sosyal değişimlere ayak uydurması gerektiğini belirten Guarco, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşebilmesi için gereken dönüşüme, tüm sivil teşkilatların aktif katılması gerektiğini söyledi.

Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Nimet Kaleli konuşmasında “Önemli görevlerimiz arasında çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetlerinin yürütülmesi ve araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi amacıyla gereken çalışmaların yapılmasının yer aldığını, kırsalda kadınların istihdamı, işgücü ve kamusal hayata katlım açısından ekonomik güçlenmesi için kooperatifleşmenin öneminin farkında olduğumuzu, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin bulundukları yerlerdeki kadın çiftçilere, genel kooperatifçilik ve kooperatiflerin faaliyet alanlarıyla ilgili konularda ülke çapında eğitimler gerçekleştirildiğini ve ortaklarının çoğu kadınlardan oluşan 137  adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğunu belirterek bundan sonraki süreçte de bu konuda gerçekleştirilecek çalışmalara yönelik işbirliklerinde yer alabileceklerini” ifade etti.

Aşılış konuşmaları yürütülen projeye yönelik tanıtım filmlerinin gösterilmesi ile devam ederek FAO Kooperatif Destek Program ve Kooperatifler Aracılığıyla Kadınların Güçlendirilmesine yönelik bilgilere yer verildi. FAO’nun desteklediği 13 Kooperatif adına söz alan Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat, proje kapsamında desteklenen kooperatiflerin bir üyesi olmaktan  gurur duyduğunu dile getirdi.

Program  kooperatif çalışmalarına yönelik görüş alışverişleri ile son buldu.