T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dargeçit’te Ballar Kadın Çiftçilerin Elinde Daha da Tatlanıyor

Yayın Tarihi : 13.05.2022
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projeler Programı kapsamında desteklenen “Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi’nde” kovan ve arıcılık malzemesi dağıtımı yapıldı.

Mardin ili Dargeçit ilçesinde düzenlenen program Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir GİZLİGİDER, Mardin Valisi Mahmut DEMİRTAŞ, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur KIR ve Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet KALELİ ile Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bürokratlarının katılımlarıyla gerçekleşti.

Açılış ve protokol konuşmaları ile başlayan törende kadın üreticilere Bakan Yardımcısı Ebubekir GİZLİGİDER ve Mardin Valisi Mahmut DEMİRTAŞ tarafından kovan ve arıcılık malzemesi hibe takdimi gerçekleştirildi. Konuşmalarında tarımsal üretimde kadınların önemine vurgu yapan GİZLİGİDER Bakanlık olarak kadın üreticileri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Kadın çiftçilerin istihdam edilebilirlikleri, girişimcilik kapasitelerinin artırılması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla yürütülen Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeler Programı ile proje konularına göre çeşitli eğitimler verilmekte, atölye, işletme ve kooperatif kurmaları desteklenmektedir.

Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi’nin de Dargeçit ilçesi başta olmak üzere Mardin’in tarım sektörüne ve bal üretimine önemli katkılar sunması beklenmektedir. Bölgede kadınların sosyoekonomik seviyesinin yükseltilmesi, arıcılık başta olmak üzere tarımsal üretimde söz sahibi olarak hane gelirine de katkı sunması amacıyla 2022 yılı başında başlayan projede Arıcılık Konulu Eğitimlerini başarıyla tamamlayan 50 kadın üreticimize 20’şer adet arılı kovan, 10 adet boş kovan, arıcılık için gerekli malzemeler ve bal sağım makinesi desteği sağlanmıştır.  

Yaklaşık %10 çiftçi katkısının olduğu ve 1.883.700 TL ile önemli bir kısmının Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklendiği toplam 2.153.000 TL bütçeye sahip proje bölgenin kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacaktır. Ana çıkış noktası Dargeçit ilçesinde Ilısu baraj sahasında yer alan Ilısu, Karabayır, Temelli, Kartalkaya, Çelik, Çavuşlu ve Yoncalı Mahallelerinde yer alan kadın üreticilerin desteklenmesi olan proje ile tarımsal üretimin ana gelir kalemini oluşturduğu bölge ekonomisine yeni bir gelir getirici faaliyet olarak arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaşması, böylece başta kadın çiftçiler olmak üzere küçük aile çiftçiliğinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.