T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Eğitimleri Nevşehir'de

Yayın Tarihi : 2.06.2022
​ Tarım ve Orman Bakanlığı kadın çiftçi ve girişimcilere eğitim seferberliği başlattı. Kız kardeşim projesi kapsamında düzenlenen eğitim programı 10 il’de düzenleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Kız Kardeşim Projesi kapsamında başlattığı eğitim seferberliğinin 2022 yılı programı Nevşehir’de başladı. Kırsal alanda yaşayan ve kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik başlatılan eğitim seferberliği 10 ilde düzenlenecek.

Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Kız Kardeşim Projesi tanıtım toplantısına, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Vali Yardımcısı Mehmet Maraşlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli, Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş katıldılar.

Vali İnci Sezer Becel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı içerisinde 10 ilde uygulanacak olan projenin Nevşehir'de başlayacak olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek konuşmalarına şöyle devam etti:

"Çiftçilerimiz gerek ürün çeşitliliği ve gerekse de tarımsal alanda kullandıkları teknikler ile örnek teşkil etmektedir. Aslında baktığımızda, bütün tarımsal faaliyetlerin en başında kadınlarımız gelmektedir. Ülkemizin her köşesinde tarımsal üretimin ana üreticisi kadınlarımız olmuştur. Günümüzde artık, kadınlarımız ürettikten sonraki aşamada da istenilen oranda söz sahibi olmaya başlamış, üretilen ürünler evde değerlendirilmenin dışında ev ekonomisine katkı sağlamaya dönüşmüştür."

Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği "Kız Kardeşim" projesini önemsediklerini kaydeden Vali Becel, "Bu bağlamda ilk etapta eğitim alacak 60 kadın üreticimize de şimdiden başarılar diliyorum. Proje kapsamında verilecek eğitimlerin sonunda satış ve pazarlama konusunda kadınlarımız, kız kardeşlerimiz ürünlerini marka haline getirebilecek, fuar, sergi ve festivallerde yer almasını sağlayacak ve bu vesile ile pazarda daha fazla söz sahibi olacaklardır." diyerek sözlerini bitirdi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider yaptığı konuşmada; kadınların kalkınmaya katılımının hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadının sosyo-ekonomik statüsünün yükselmesi açısından önem taşıdığını belirterek, Kız Kardeşim projesinin kadınların, ticari faaliyetlerini güçlendirmek ve satış-pazarlama alanlarında rekabet yeteneklerini arttırmayı sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi ve şunları ekledi:

"Hemen kuzeyimizde baş gösteren, daha önce yıllardır güneyimizde baş gösteren ama aslında hiç bitmeyen bir yangın yerinin ortasında bir sulh bir barış adası, bir refah adası Türkiye, emin adımlarla yoluna devam ediyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Elbette dünyada birileri büyük oyunlar oynar, zaman zaman oyun kurar, zaman zaman buna uygun aparatlar dener veya bunları icra etmeye çalışır. Bir bakarsınız bazen bir takım dergilerin kapaklarında kuru kafalar, bir buğday başağı şeklinde bir korku ortamına sürüklemek amacıyla dünyaya verilir, sürekli kıtlık haberleri verilir ama bunların ne kadarı gerçektir. Yıllardır söylenir büyük iklim olayları olacak diye. Bunların arkasında ne vardır, bunu zaman içerisinde göreceğiz. Türkiye olarak çok şükür çok önemli bir tarım ihracatçısı ülke olmamızın ötesinde, biz sadece kendi kendimize yetmiyoruz, civar coğrafyayı da yer yer dünyayı da besliyoruz. Türkiye çok büyük bir ülke, tarımsal hasılatta son 20 yılda bu oranlar değişir, elbette sektöre göre zaman zaman farklılık arz eder ama ortalamasını söyleyecek olursak yaklaşık 6 kat büyümüş bir Türkiye var. Kimsenin kıyamet senaryolarına, kimsenin bizlerin umudunu kırmasına ya da önümüzdeki aydınlık günlere doğru emin adımlarla yürüyen büyük Türkiye idealini hırpalamasına izin vermedik. Türkiye Allah'ın izni ile herhangi bir konuda eksiği yok fazlası var.”

KIZ KARDEŞİM PROJESİ HAKKINDA

Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile birlikte 2015 yılından bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amaçlanıyor. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye’de bugüne kadar 81 ilde 400 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almasına destek oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 10 ilde kadın üretici ve kooperatif ortağı olan kadın girişimcilere; Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenilirliği ve Hijyen, Etiketleme Mevzuatı, Sosyal Medyada Reklam ve Bilinirlik, Mobil fotoğrafçılık, Dijital Dünyada Güvenlik konu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.

Projenin ilk ayağında eğitimlerin verileceği iller; Nevşehir, Kayseri, Düzce, Mersin, Adana, Denizli, Adıyaman, Kahramanmaraş, Tokat ve Çanakkale olarak belirlendi. Eğitim programı kapsamında başarılı kadınlara katılım belgesi verilecek.

KIZ KARDEŞİM PROJESİNİN AMAÇLARI

Proje kapsamında; illerde ön plana çıkan ürün ve ürünlerin çeşitliliği sayesinde katma değerinin artırılması, markalaşması, pazarlanması, yerel ve geleneksel üretimin teşvik edilmesi, yerel ürünlerin piyasaya bilinçli bir şekilde yayılması, biyoçeşitliliğin korunması, kırsal kalkınmanın desteklenerek cazibesinin artırılması, tarımsal işletmelerin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir tarıma hizmet edilmesi, tarımdaki en büyük role sahip kadınlarımızın sosyo-ekonomik güçlenmesine destek olunması amaçlanıyor.