T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Projesi İle Kadınlar Güçleniyor

Yayın Tarihi : 11.06.2022
​Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının, Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadın çiftçi ve girişimcilere başlattığı eğitimlerin üçüncüsü Düzce'de gerçekleşti. Kız Kardeşim projesi kapsamında kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik başlatılan eğitimler 7 ilde daha devan edecek.

Düzce Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen Kız Kardeşim Projesi tanıtım toplantısına; Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet KALELİ, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sevcan ÖZTEMİZ, Düzce Belediyesi Başkan Vekili Hüdaver GÖSTERİŞLİ, İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, müdürler, başkanlar, kadın üreticiler, girişimciler ve teknik personel katılım sağladılar.

Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet KALELİ program kapsamında yaptığı konuşmasına bir kadın olarak başarmak için daha çok çalışılması gerektiğini, emek vermek, farkında olmak, istemek ve sevmenin ise başarmanın yarısını oluşturduğunu ifade ederek başladı. Kırsalda kadına yönelik yapılan çalışmalarda "kadınlara hayal edin, hayallerinizi gerçekleştirmekten asla vazgeçmeyin, başaracağınızı hissedin, gücünüzün farkında olun" mesajlarını verdiklerini vurguladı. Kadının gücü, kadının emeği ve kadının yeteneği bunların üçünün yapamadığı şey yoktur diyerek sözlerine devam etti. Türkiye'de Tarım Bakanlığı olarak kırsalda kadına yönelik 2015 yılında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nı başlattıklarını, kırsalda kadın girişimciler ile birlikte olduklarını onların hikâyelerini görünür hale getirerek "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni" ni ilk defa Tarım Bakanlığı'nın yaptığını sözlerine ekledi. Avrupa da Girişimcilik alanında yapılan yarışma programına katılarak Türkiye'den iki programdan biri olduk diyerek büyük düşünmenin önemini vurguladı. Kadınların bir araya gelme kültürünü oluşturulması gerektiğinin üzerinde durdu. Bugün Kız Kardeşim Projesi kapsamında eğitimlerde aldığınız bilgiler faaliyet alanlarınızda yardımcı olacaktır diyerek markalaşmanın ve kooperatiflerin birbiriyle iletişiminin önemli olduğuna vurgu yaptı. Kaleli ben sizden bir kadın olarak gücünüzün farkında olmanızı istiyorum, "biz varsak tarım güçlenir, ekonomi güçlenir ve ailemiz güçlenir Bakanlık olarak Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak her zaman yanınızdayız" diyerek sözlerini bitirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK konuşmasında, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amacı ile yapılan Kız Kardeşim Projesinin Düzce ilinde de gerçekleştirilmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Düzce ilinde yapılan projeler, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Program kapsamında Düzce İlinde Tıbbi Aromatik bitki yetiştirerek ve bunlardan ürünler elde etmede başarılarıyla öne çıkan kadın girişimci Sevil Gülsoy DÜZGÜN ilham veren başarı hikâyesini anlattı.

Eğitimler tamamlandıktan sonra katılım sağlayan kadınlara katılım belgeleri verilerek program tamamlandı.

KIZ KARDEŞİM PROJESİ HAKKINDA

Coca-Cola Vakfı'nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile birlikte 2015 yılından bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amaçlanıyor. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye'de bugüne kadar 81 ilde 400 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almasına destek oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 10 ilde kadın üretici ve kooperatif ortağı olan kadın girişimcilere; Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenilirliği ve Hijyen, Etiketleme Mevzuatı, Sosyal Medyada Reklam ve Bilinirlik, Mobil fotoğrafçılık, Dijital Dünyada Güvenlik konu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.

Proje 2022 yılında Nevşehir, Kayseri, Düzce, Mersin, Osmaniye, Denizli, Adıyaman, Kahramanmaraş, Tokat ve Çanakkale illerinde gerçekleştirilecektir.