T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Projesi Mersin Ve Osmaniye’de

Yayın Tarihi : 16.06.2022
​Bakanlığımızca 2021 yılında Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi amacıyla başlatılan eğitim programı 2022 yılında 10 il de programlanarak devam etmektedir.  Kırsalda kadın üretici/girişimcilerin ve tarımsal kalkınma kooperatifi ortağı olan kadınların katılımıyla gerçekleştirilen 13 Haziranda Mersin, 14 Haziran da ise Osmaniye ilinde gerçekleştirildi.

Mersin ili programı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri Birim Sorumlusu Aslı Çavuş, İl Müdürü Yardımcıları, ilçe/şube müdürleri ve 43 kadın üreticiyle yapıldı.  Mersin ilini temsilen 21 vazgeçmeyen kadın arasında bulunan, arıcılık faaliyetleri kapsamında bir çok kadın için örnek bir yol hikayesi olan Hacer Dündar; arıcılık mesleğinin göçebelik ile yapılan bir iş olduğunu, bu hayatın içinden biri olarak geçirdiği zor dönemlerden bahsederek bu sürece nasıl geldiğini anlattı.  Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır yaptığı açılış konuşmasında “Hacer hanımın anlattığı gibi burada olma amacımız bir hikâye çıkarmak, çıkarmış olduğumuz bu hikâye ile beraber kız kardeşlerimize rehberlik etmek onlarla birlikte bu yolculukta hedefe ulaşmak. Burada bugüne kadar hiç eğitim almadığınız başlıklarda da eğitim alacaksınız. Bu eğitim yolculuğun bir başlangıç noktası bundan sonraki süreçte ortaya koyduğunuz çaba ortaya koyacağınız fikirlerle birlikte yola çıktığımız markalar ile ilerde belki bu yolculuğa katılacak yeni markalar ile sizlerin ortaya koymaya çalıştığınız ürünlerin yurt içinde yurt dışında raflara konulması için ekip olarak elimizden geleni yapacağız yol arkadaşınız olacağız” dedi. 43 Kadın üretici sertifika alarak program sona erdi.

Osmaniye ili programı, Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri Birim Sorumlusu Aslı Çavuş, İl Müdürü Yardımcıları, ilçe/şube müdürleri ve 43 kadın üreticiyle yapıldı. Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri Birim Sorumlusu Sn. Aslı Çavuş, konuşmalarında “Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak tarımsal üretim sürecinin her aşamasındaki kadınların istihdam oranını yükseltecek, girişimcilik kapasitelerini artıracak, tarımsal yeniliklere ve teknolojilere erişimlerini sağlayacak projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. İl Müdürlüklerimiz kanalı ile kadın çiftçilerimiz için belirlenen eğitim ihtiyaçları bizim de eğitim başlıklarımıza yön vermektedir, dedi.

Osmaniye ilini temsilen 2018 yılı kadın çiftçiler il özel projeler programı kapsamında Osmaniye ilinde Gül Bahçesinde Yeşeren Umutlar Projesi ile eğitim alarak Osmaniye ilinde ilk defa kesme gül yetiştiriciliği yapan ve proje çıktısı olarak kurulan S.S. Değirmenocağı Rahime Hatun Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükriye Erdoğan ilham veren hikayesini paylaştı.

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz kadın üreticilere mücadele etmelerini, hayallerinden vazgeçmemelerini vurguladı ve her zaman yanlarında olduklarını dile getirerek katılım belgelerini verdi.

Her iki il de kadın çiftçiler Etiketleme Mevzuatı Temel Gıda Güvenliği, Hijyen ve Lojistik, Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Dijital Dünyada Güvenlik, Sosyal Medyada Reklam, Mobil Fotoğrafçılık konularında eğitim aldı.

KIZ KARDEŞİM PROJESİ HAKKINDA

Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile birlikte 2015 yılından bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amaçlanıyor. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye’de bugüne kadar 81 ilde 400 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almasına destek oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 2022 yılında 10 ilde kadın üretici ve kooperatif ortağı olan kadın girişimcilere; Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenilirliği ve Hijyen, Etiketleme Mevzuatı, Sosyal Medyada Reklam ve Bilinirlik, Mobil fotoğrafçılık, Dijital Dünyada Güvenlik konu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.
Proje Nevşehir, Kayseri, Düzce, Mersin, Osmaniye, Denizli, Adıyaman, Kahramanmaraş, Tokat ve Çanakkale illerinde gerçekleştirilecektir.