T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta

Yayın Tarihi : 28.07.2022
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında Kız Kardeşim Projesi kapsamında kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi amacıyla başlatılan eğitimler devam ediyor.

Adıyaman eğitimi kapsamında Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan programa, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin KIYAS ve kadın üreticiler katılım sağladı.

Program açılışında Adıyaman İlinde tarımsal üretimde başarılarıyla öne çıkan kadın üretici Fatma Almış ve Ayfer İkiz, İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas ve Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli konuşma yaptılar.

Daire Başkanı Kaleli yaptığı konuşmasında ''Yürüttüğümüz bu kız kardeşim projesinin sizler için çok önemli açılımlar sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü şöyle bir baktığım zaman gözlerinizde ben de üretiyorum ama bunu nasıl pazarlayacağım, nasıl sahadan raflara taşıyacağım diyen kadınlarımızın varlığını hissediyorum o nedenle burada, çok kıymetli eğitimcilerimiz sizlere çok önemli konularda eğitimler verecekler ve bu eğitimler sizlere çok önemli kapılar açacaktır'' dedi.            

Kahramanmaraş'taki eğitimler ise Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü salonunda gerçekleştirildi. Programa Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli, Kahramanmaraş İl Müdürü Ramazan Bilir, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doğan Gözcü, Kahramanmaraş İl Müdür Yardımcısı Salih İnan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü, teknik personel, üretici kadın çiftçiler katılım sağladı. 

Program açılışında Türkoğlu Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat,  Onikişubat İlçesine bağlı Fırnız Mahallesinde faaliyet gösteren Vadi Fırnız Restorant işletmecisi Seda Gürocak, Kahramanmaraş İl Müdürü Ramazan Bilir ve Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli birer konuşma yaptılar. Kaleli, yaptığı konuşmasında; uzun süredir kırsalda kadına yönelik çalışmalar yaptıklarını kırsaldaki kadınların nelere ihtiyacı var, hangi konularda sıkıntıları var, bunlar nasıl çözümlenebilir ya da kırsaldaki kadınların nasıl daha güçlü güçlü hale getirebilir diye Başkanlık olarak kırsalda kadının güçlenmesine yönelik birçok faaliyette bulunduklarını ifade etti. Kahramanmaraş ilini çok önemsediklerini birlikte çok güzel başarılı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. 2017 yılında "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi"  projesi ile Sultan Kaçamaz'ın "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" Programı Projeler Kategorisi'nde Türkiye birincisi olduğundan, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında üç projenin hayata geçirildiğinden bahsetti.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortaklığında yürütülen Kimseyi Geride Bırakma projesinde üç pilot ilden birinin Kahramanmaraş olduğunu,  proje kapsamında Kadın Gelişim Birimi (KAGEB) kurulacağını sözlerine ekledi. Kadın üreticilere kendinize inanın, güvenin, yapacaklarınızın farkına varın biz her zaman arkanızdayız diyerek kooperatifleşmenin önemine değindi.

Her iki ilde kadın çiftçiler Etiketleme Mevzuatı Temel Gıda Güvenliği, Hijyen ve Lojistik, Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Dijital Dünyada Güvenlik, Sosyal Medyada Reklam, Mobil Fotoğrafçılık konularında eğitim aldılar.

Programlar katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.