T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kız Kardeşim Projesi Hakkari'de

Yayın Tarihi : 21.09.2022
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının, Kız Kardeşim Projesi kapsamında başlatılan eğitimlerin on üçüncüsü Hakkari'de gerçekleştirildi.

Yüksekova İlçesi Selahaddin Eyyubi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitim programının açılışına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Milletvekili Husret Dinç, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır, Hakkari Tarım ve Orman İl Müdürü Cemal Özkan ile çok sayıda  kooperatif ortağı ve kadın üretici katılım sağladı.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık'ın açış konuşması ile başlayan programda Vali; "Hakkari hızla değişiyor ve gelişiyor, pozitif ayrımcılıkla en güzel yatırımları alıyoruz" dedi.

Vali Akbıyık'ın ardından konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider "Bu zamana kadar önemli işler yapıldı. Türkiye Avrupa ve dünyada tarımsal hasılada ilk üçteyiz.. Biz bu verimli coğrafyada son yıllarda özellikle kardeşlik hukukuyla yaşıyoruz, güzel haberler alıyoruz. Yeter ki kentte, köyde, mezrada üretmeye devam edelim. Bu toprağın sahipleri biziz. Siz yeter ki üretin! Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığımız özellikle kadın çiftçilerle ilgili çok önemli faaliyetler yürütmekte.. Burada Başkanlığımıza özellikle teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından eğitim programı kapsamında katılım sağlayan 45 kadın üreticiye sertifikaları verildi.

Proje Hakkında

Proje kapsamında; illerde ön plana çıkan ürün ve ürünlerin çeşitliliği sayesinde katma değerinin artırılması, markalaşması, pazarlanması, yerel ve geleneksel üretimin teşvik edilmesi, yerel ürünlerin piyasaya bilinçli bir şekilde yayılması, biyoçeşitliliğin korunması, kırsal kalkınmanın desteklenerek cazibesinin artırılması, tarımsal işletmelerin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir tarıma hizmet edilmesi, tarımdaki en büyük role sahip kadınlarımızın sosyo-ekonomik güçlenmesine destek olunması amaçlanıyor. 

Proje, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, İl Müdürlükleri Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilmekte olup 2022 yılında bugüne kadar 13 ilde gerçekleştirilmiş olup toplamda 605 kadın çiftçi eğitimlerden yararlanmıştır.