Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından ortak olarak yürütülen ‘Kanatlı Hayvanlardan ve Gıdalardan Salmonella İzlenmesi ve Kontrol Programlarının Geliştirilmesi’ başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında hazırlanan 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı’ 16 Şubat 2018 tarihinde yayımlanmıştır.
Mevzuat gereği Ulusal Salmonella Kontrol Programı 16 Ağustos 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Bu sebeple sektör talebi ile 17 Temmuz 2018 tarihinde Beyaz Et Sanayicileri Derneği üyeleriyle 18 Temmuz 2018 tarihinde Yumurta Üreticileri Merkez Birliği temsilcileri ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya kanatlı sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı çalışanları başta olmak üzere, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanlığı’ndan konu çalışanları katılım sağlamıştır. Toplantıda 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı' ile ilgili bilgiler Çalışma Grubu Sorumlusu Dr. Güzin Şahin tarafından katılımcılara hatırlatılmış, sektörün kontrol programı hazırlamasına yönelik bilgiler aktarılmıştır.
Toplantı sonucunda 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı' ile gıda kaynaklı Salmonella enfeksiyonu görülme insidansının düşürülmesine yönelik bir yol haritası oluşturulmasının hedeflendiği belirtilmiştir. Toplantı katılımcıları da aynı görüşte olduklarını dile getirip, başta insan ve hayvan sağlığının korunması ve ticari faaliyetlerin daha geniş yelpazede sürdürülebilmesi için 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı'nın yayımlanmasını olumlu karşıladıklarını belirtmişlerdir. 'Ulusal Salmonella Kontrol Programı'nın hayata geçirilmesinin kanatlı sektörüdeki ihracatı artıracak bir gelişme olacağı değerlendirilmiştir.