Bitki Sağlığı 2022 yılı Uygulama Programını değerlendirmek ve 2023 yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensiplerini belirlemek üzere, 21-25 Kasım 2022 tarihlerinde Antalya’da, “Bitki Sağlığı 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Dr. Nesrin Çakır Arıcan, Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay Eken, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığı temsilcileri, Bakanlık yetkilileri, 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri, Zirai Karantina Müdürleri, Araştırma Enstitüsü Müdürleri ve konu uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı açılışında konuşma yapan Genel Müdür Dr. Durali Koçak, bitki sağlığının bitkisel üretim ve gıda güvenliği açısından önemine vurgu yaparak ulusal bitki sağlığı uygulama programının insan ve çevre odaklı yaklaşımla uygulandığını, ayrıca, tarımsal ihracat açısından sorunlu alanların belirlendiğini ve buna göre eylem planları geliştirdiklerini ifade etti. Konuşmasının devamında Genel Müdür Koçak, bitki karantinasında zararlı organizmalar ve pestisitten kaynaklanan sorunların mutlaka birlikte çözülmesi gerektiğini ve bu anlamda belirlenen program doğrultusunda hep birlikte çalışarak ticarete sorunsuz olarak devam edeceklerini belirtti.
Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram ise konuşmasında, bitki hastalık ve zararlıları ile mutlaka teknik talimatlar doğrultusunda, doğru zamanda ve doğru yöntemle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak öncelikle biyolojik mücadele yöntemleriyle mücadele edilmesinin hedefleri arasında olduğunu ve bu amaçla personel ve çiftçi eğitimlerine önem verdiklerini belirtti. Konuşmasının devamında Ülkemiz gıda güvenliği açısından belirlenen hedeflere ulaşmak için yoğun çaba gösterdiklerini, biyolojik ve biyoteknik mücadeleye önem verdiklerini ve bu amaçla tarımsal destekleme kapsamında değerlendirdiklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bayram, pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik eğitim ve denetim çalışmalarına da ayrıca önem verdiklerini ifade etti.
Toplantı Programında; Entegre Zararlı Yönetimi Programı, EKÜY, Kalıntı Eylem Planı, Hasat Öncesi Pestisit Denetimi, Biyolojik/Biyoteknik Mücadele Desteklemeleri, Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıtları, İç Karantina, Sürveyler, Bitki Pasaportu, Patates Karantina Takibi, Ari Alan, Akdeniz Meyvesineği, Süne Mücadelesi, Genel Zararlılar, Önemli Zararlı Organizmalar, Bitki Sağlığı Eğitimleri ile ilgili sunum ve değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca; TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı tarafından bitki sağlığı araştırma çalışmaları, Zirai Karantina Müdürlükleri tarafından Dış Karantina İş ve İşlemleri, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığı tarafından bitki koruma ürünleri ile ilgili iş ve İşlemler ve Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından bitki sağlığı riskine yönelik iş ve işlemler değerlendirildi, bilgilendirici sunumlar yapıldı.