- Çalışma Ziyareti: İspanya Gıda Güvenliği Kurumu Ve Ulusal Referans Laboratuvarı
- “Avrupa Birliği’nde Gıda Güvenliği Risk Analizi Sistemlerinde Farklı Yaklaşımlar” Konulu Seminer 14-15 Nisan 2010 Tarihlerinde Antalya’da Gerçekleştirildi
- “Gıda Katkıları, Tatlandırıcılar ve Gıdayla Temas Eden Maddeler” Konulu Seminer, 11-12 Mayıs 2010 Tarihlerinde Zagrep’de Yapıldı
- “Diyet Referans Değerleri, Beslenme ve Sağlık Beyanları” Konulu Seminer, 22-23 Eylül 2010 Tarihlerinde Parma/İtalya’da Yapıldı
ÇALIŞMA ZİYARETİ: İSPANYA GIDA GÜVENLİĞİ KURUMU ve ULUSAL REFERANS LABORATUVARI
“EFSA Katılım-Öncesi Program” kapsamında, 24-25 Mart 2010 tarihinde İspanya Gıda Güvenliği Kurumu (AESAN) ve İspanya Ulusal Referans Laboratuvarı’na bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin amacı, İspanya Gıda ve Yem Güvenlik Sistemi hakkında bilgilenmeyi sağlamaktır. Madrid’de gerçekleştirilen ziyarete, ülkemizden ve Makedonya’dan 8’er uzman ve yönetici ile EFSA katılım-öncesi program koordinatörü Mr. Finn Sheye katılmıştır. İlk gün AESAN, ikinci gün ise AESAN’a bağlı Ulusal Referans Laboratuvarı ziyaret edilmiş, heyetimiz bu kurumların uzmanları tarafından gezdirilerek bilgilendirme yapılmıştır.
Sözkonusu çalışma ziyareti; Gıda Güvenliği alanında bir AB üye devletinin sisteminin ve AB Gıda Güvenlik Sistemi ile ilişkisinin anlaşılmasına ve ülkemizdeki sistemin bu yönden de değerlendirilmesine katkı sağlamıştır.
“AVRUPA BİRLİĞİ’NDE GIDA GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ SİSTEMLERİNDE FARKLI YAKLAŞIMLAR” KONULU SEMİNER 14-15 NİSAN 2010 TARİHLERİNDE ANTALYA’da GERÇEKLEŞTİRİLDİ
EFSA tarafından yürütülmekte olan Katılım-Öncesi Program kapsamında organize edilen seminere, ülkemizden 25, Hırvatistan ve Makedonya’dan 10’ar, Bosna ve Sırbistan’dan birer uzman ile, EFSA ve üye ülkelerden 6 konuşmacı katılmış ve toplantı, katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Sn.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür.
Programın Türkiye’deki yürütücüsü Sn. Nergiz ÖZBAĞ tarafından ülkemizin gıda güvenlik sistemi hakkında bir sunumun da yapıldığı seminerde; risk analizi temelinde, risk değerlendirmenin risk yönetiminden bağımsız olarak EFSA tarafından yapıldığı AB gıda güvenlik sistemi ve üye devletlerde bu alandaki farklı yaklaşımlar ele alınmış, risk değerlendirme ve iletişimi konusunda örnekler verilmiştir.
“GIDA KATKILARI, TATLANDIRICILAR ve GIDAYLA TEMAS EDEN MADDELER” KONULU SEMİNER, 11-12 MAYIS 2010 TARİHLERİNDE ZAGREP’de YAPILDI
Seminere, EFSA’dan katılan konuşmacıların yanısıra, ülkemizden ve Makedonya’dan 10’ar, Hırvatistan’dan 25, Sırbistan ve Kosova’dan da birer uzman dinleyici olarak katılmıştır.
Hırvatistan Gıda Ajansı Müdürü Dr. Zorica Jurkovic’in konuşmasıyla açılan toplantı, katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Mr.Finn Sheye başkanlığında yürütülmüştür.
toplantı Seminerde, gıda katkıları, besin kaynakları ile, gıdayla temas eden maddeler, enzimler, tatlandırıcılar, işlem yardımcıları ve gıdalara eklenen diğer maddelerle ilgili EFSA’nın çalışmalarının anlatıldığı sunumlar yapılmış, bu konularda risk değerlendirme ve risk iletişimi ile ilgili örnekler verilmiştir. Genel Müdürlüğümüzden Dr.Betül Vazgeçer tarafından da, ülkemizde bu alandaki son gelişmeler hakkında bir sunum yapılmış ve toplantıda ayrıca katılım-öncesi programın bugünkü durumu ve önümüzdeki dönem için planlan konular değerlendirilmiştir.
“DİYET REFERANS DEĞERLERİ, BESLENME VE SAĞLIK BEYANLARI" KONULU SEMİNER, 22-23 EYLÜL 2010 TARİHİNDEPARMA/İTALYA' DA YAPILDI
Katılım-öncesi programın EFSA koordinatörü Mr.Finn Sheye başkanlığında yürütülen seminere, dinleyici olarak ülkemizden,Hırvatistan ve Makedonya’dan 10’ar, 5 potansiyel aday ülkeden de birer uzman dinleyici olarak katılmıştır.
EFSA uzmanlarının yanısıra, Avrupa Komisyonu ile Almanya ve Fransa olmak üzere üye devletlerden konuşmacıların katıldığı seminerde; Mr. Finn Sheye’nin açılış konuşması ve EFSA’nın risk değerlendirme çalışmaları ile ilgili genel bir bilgiden sonra, EFSA’nın beslenme aktiviteleri ve sağlık beyanları ile ilgili çalışmaları, AB’deki ve Fransa’daki sağlık beyanları ile ilgili durum ve İngiltere’de uygulanan diyet referans değerleri konularında sunumlar yapılmıştır. Makedonya ve Hırvatistan’dan uzmanlar tarafından da kendi ülkelerindeki beslenme ve sağlık beyanları alanındaki durum anlatılmış, ülkemizden bu konudaki sunum ise Sayın Fulya ARICAN ÖZNUR tarafından yapılmıştır. Toplantıda ayrıca katılım-öncesi programın bugünkü durumu ve önümüzdeki dönem için planlan konular değerlendirilmiştir.