Gıda ürünlerinde taklit ve tağşişin tespitinde kullanılmak üzere bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitlerinin kullanılmasının sağlanması amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne “Türk Gıda Kodeksi kapsamındaki bir gıda ürününe yatay veya dikey gıda kodeksinin izin vermediği bir bileşenin ilave edilip edilmediğinin tespitinde, ilgili kodeks hükümlerine ilave olarak, uluslararası veya ulusal çalışmalar neticesinde belirlenen ve bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitleri kullanılır.” hükmü eklenmiştir.
Bu düzenlemeyle, gelişen bilimsel veriler ışığında ilave mevzuat değişikliği beklemeden taklit ve tağşişin tespiti için yeni analiz metotları ivedilikle kullanıma alınabilecek ve bu sayede tüketici menfaatleri en üst düzeyde korunacaktır.
Yönetmelikte yapılan diğer bir değişikle, “Limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos vb. isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez.” hükmü eklenmiştir.
Yapılan değişiklikle, sadece limon aroması veya az miktarda limon suyu veya konsantresi ile diğer bileşenler kullanılarak üretilen limon sosu vb. ürünlerin üretimi yasaklanmıştır.
Ülkemiz limon üretimi ve ihracatında dünyada söz sahibi bir ülkedir.
Limon, depolama ömrü uzun olan bir ürün olduğu için ticari değeri de yüksektir.
Söz konusu düzenleme, önemli bir limon üreticisi olan ülkemizde, sadece limondan limon suyu üretimi sağlanarak katma değerinin yükseltilmesi, limondan üretildiği izlenimi verilerek piyasaya arz edilen ürünlerle tüketicilerin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren söz konusu ürünler üretilemeyecektir. Yönetmeliğin yayımından önce üretilen ürünler ise 31/12/2024 tarihinden sonra piyasada bulunamayacaktır.
Tüketici sağlığı ve menfaatleri ile üreticilerimizin korunması, katma değerli ürün üretiminin artırılması için Bakanlığımızın çalışmaları aralıksız devam edecektir.