T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Güvenilir Gıda için Resmi Kontroller Projesi kapanış toplantısı yapıldi

Yayın Tarihi : 31.10.2018
TR 13 IB AB 03 sayılı Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi ”Güvenilir Gıda İçin Resmi Kontroller” projesinin Kapanış Toplantısı, 26.10.2018 tarihinde yapıldı. 
AB Katılım Müzakerelerinde 12. Fasıl olan “Gıda Güvenilirliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” başlığı altında, gıda güvenilirliği konusunda AB müktesebatının iç hukuka aktarılması ve uygulanması konularında önemli ilerlemeler kaydedilmiş, bu kapsamda; 5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Çerçeve Kanunu kabul edilmiş ve AB müktesebatına tam uyumun sağlanması amacıyla detaylı bir strateji hazırlanmıştır.
12. Faslın müzakerelere kapatılabilmesi ve AB ile tam uyumlu bir resmi kontrol sisteminin hayata geçirilmesi için yeterli idari yapının oluşturulması ve geliştirilmesine devam edilmesi koşulu getirilmiştir. Ana ortak Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ile Macaristan Ulusal Gıda Zinciri Güvenliği Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülmüş olan, “Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi Eşleştirme Projesi” işte bu koşulu yerine getirmeye yardımcı olması amacıyla hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
23 Mayıs 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan bu proje ile ihtiyaç duyulan alanlarda, Avrupa Birliği ile uyumlu gıda ve yem denetim prosedürlerinin geliştirilmesi ve coğrafi işaretler, hayvan refahı, bitki ve hayvan sağlığı uygulamaları ve yem konularını da içeren gıda güvenilirliği alanında çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanması çalışmaları yürütülmüştür.
Proje kapsamında konu uzmanları tarafından gerek kontroller ve AB mevzuatı gerekse laboratuvar alanlarında verilen eğitimlerle, Tarım ve Orman Bakanlığı kontrol hizmetlerinde kapasitenin geliştirilmesinin sağlanması hedeflenmiştir. 
Bakanlık Merkez ve Taşra teşkilatı personeline yönelik olarak AB standartlarına ilişkin bilginin ve uygulamanın geliştirilmesi amacıyla tasarlanan eğitim ve çalışma ziyaretleri (AB Gıda Güvenilirliği Mevzuatı; Gıda Güvenilirliği Denetimleri; Coğrafi İşaretleri; Hayvansal Yan Ürünler; Hayvan Refahı; Yemlerde HACCP tetkiki; GDO’lar; Yeni Gıdalar; Numune Alma; Resmi Kontrollerin Tetkiki, vb.) ile resmi kontrollerde görevli sayısı 1700’ü aşan sayıda personelin eğitim almaları sağlanmıştır. Projede hedeflenen tüm sonuçlara ulaşılmış ve hatta hedeflenenin de ötesine geçilmiştir. Bu anlamda oldukça başarılı ve örnek bir proje olmuştur. 
Bunun yanında; AB yaklaşımına ilişkin somut uygulamaların anlaşılmasına yönelik Fransa ve Macaristan’ın ilgili kurumlarına çalışma ziyaretleri düzenlenmiş, bilgi ve beceri değişimi sağlanmıştır. Bilgi ve tecrübe paylaşımı, ziyaretlerin sıklığı nedeniyle özellikle laboratuvar uygulamalarında öne geçmiştir. Laboratuvar analizleri, AB standartları konusunda eğitimler ve çalışma ziyaretleri; Coğrafi İşaretler ile ilgili analizler, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelerde Migrasyon analizleri, Gıdalarda GDO, Katkı Maddeleri (Vitamin), Kalıntı (Pestisit), Gıda Bileşenleri, Hormon Analizleri, Yemlerde Enzim ve Amino asit Analizleri, Antibiyotikler, Koksidiyostatlar, Vitaminler, Hayvan Türlerinin Belirlenmesi ve Toksik  Kimyasal Bileşenlerin aranması konularında olmuştur.
Proje hakkında detaylı bilgiye www.officialcontrolsforsafefood.org adresinden ulaşılabilir.