T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRKVET, Veteriner Bilgi Sistemi, Kanatlı Bilgi Sistemi ve Epidemiyoloji Eğitimi Ankara’da yapıldı

Yayın Tarihi : 5.04.2019
TÜRKVET, Veteriner Bilgi Sistemi (VETBİS), Kanatlı Bilgi Sistemi’nin sahadaki kullanımı, beklentiler, yenilikler ve ileriye dönük yapılabilecek iyileştirmeler, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele, Hayvan Hareketlerinin Kontrolü, Veteriner Hizmetleri ve Epidemiyoloji konularında İl Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknisyeni/Teknikerleri arasından yetkilendirilen il sistem sorumluları (İSS) ve İl/İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimlere Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı personeli tarafından birleştirilmiş eğitim verildi. 
Bu yıl bölgesel olarak düzenlenmesine karar verilen eğitimlerden ilki 14 İl Müdürlüğünden 5’er personel olmak üzere 70 personelin katılımıyla 02-04 Nisan 2019 tarihleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda yapıldı. 
Eğitime Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin’in açılış konuşmalarıyla başlandı. Seçkin açılış konuşmasında gıdanın önemini vurgulayarak “Gelişen ve değişen dünyanın en önemli sorunlarından birisi güvenilir ve yeterli gıdaya erişebilmektir. Hayvan sağlığının doğrudan insan sağlığını etkilediği ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki tartışılmaz gereksinimi unutulmamalıdır. “Sağlıklı İnsan İçin Sağlıklı Hayvan” yaklaşımında, hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenirliği ve halk sağlığı konularında veteriner hekimlerin önemli sorumlulukları bulunmaktadır.” dedi.
Hayvan sağlığı, refahı ve hareketleri ile veteriner hizmetlerinden sorumlu olan Bakanlığımızca, her yönüyle stratejik bir sektör olan hayvancılığa gereken önem verilerek, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi, eradikasyonunun sağlanması amacıyla ulusal ve uluslararası birçok projenin yürütüldüğünden bahseden Seçkin, hayvan hastalıkları ile mücadele yanında, hayvanların kayıt altına alınması, halk sağlığı ve hayvan refahının sağlanması, hastalıkların teşhis ve tedavi hizmetleri ile sağlıklı hayvansal ürün elde edilmesine yönelik çalışmaların da gerçekleştirildiğini ifade etti. Yeni kurulan hayvan kayıt sistemi (TÜRKVET) ile birlikte, önceki sistemlerden edinilen tecrübe ile geçmişte yaşanan bir takım sıkıntılara çözümler üretildiğini, alt yapının daha güçlü hale getirildiğini,  ayrıca sahanın kullanımına sunulan Veteriner Bilgi Sistemi ile aşılama ve hastalık kayıtlarının takibinde yeni bir sürece girilmiş olduğunu, sadece hastalık kaydının yapılması değil, aynı zamanda epidemiyolojik olarak hastalık takibinin yapılmasının hedeflendiğini, bu nedenle hastalık kaydı oluştururken doğru ve kaliteli veri sağlanmasının önemini vurguladı.
Üç gün süren eğitimin birinci gününde Veteriner Hekim Ahmet Ercan TÜRKVET’in kullanımı, yenilikler, sahadan gelen talepler ve yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Eğitimin ikinci gününde sabah oturumunda Veteriner Hekim Ali Şimşek hayvan refahının tanımı yapılarak nakilde hayvan refahı, canlı hayvan ticareti yapan satıcıların eğitimi, sertifikasyon çalışmaları konusunda bilgilendirme yaptı. İkinci gün öğleden sonraki oturumda Veteriner Hekim Murat Bahadır Akarçay hayvan hastalığı tazminatları ve bu tazminatların Veteriner Bilgi Sistemine girişleri konusunda eğitim verdi. Veteriner Hekim Tevfik Fehmi Fırat Kanatlı Bilgi Sistemi’nin kullanımı, veri girişi ve yapılan çalışmalar hakkında eğitim verdi. Çalışma Grup Sorumlusu Halil Başaran veteriner laboratuvar hizmetleri, veteriner hekim muayenehanesi, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış yerleri, teşhis ve analiz laboratuvarları, deney hayvanı kuruluşları sorun ve çözüm önerileri konusunda eğitim verdi, görüş alışverişinde bulunuldu. 
Eğitimin üçüncü gününde ise Çalışma Grup Sorumlusu Sezai Cibelik Veteriner Bilgi Sisteminin kullanımı, yenilikler, sahadan gelen talepler ve yapılan çalışmalar hakkında eğitim verdi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.