T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü (NCD), Endüstriyel Trans Yağların Eliminasyonu, Sürdürülebilir Kalkınma için Gıda Güvenliği ve Risk Yönetimi Sempozyumu

Yayın Tarihi : 11.10.2019
“Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile #açlığason verilmiş bir dünya.” temalı 2019 Dünya Gıda Günü vesilesiyle düzenlenen “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü (NCD), Endüstriyel Trans Yağların Eliminasyonu, Sürdürülebilir Kalkınma için Gıda Güvenliği ve Risk Yönetimi” konulu sempozyum  4-5 Ekim 2019 tarihlerinde Elazığ'da yapıldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından organize edilen ve Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilen sempozyum, gıda güvencesi ve güvenliği alanındaki tüm önemli aktörleri hem konuşmacı hem de katılımcı olarak bir araya getirdi. 
Sempozyumun açılışında Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’un yanı sıra Vali Çetin Oktay Kaldırım, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, BM Türkiye Mukim Koordinatorü Alvaro Rodriguez, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan konuşma yaptı.
Sempozyumda bulaşıcı olmayan hastalıkların gıda ve beslenme ile olan ilişkisi, bunların önlenmesi ve kontrolünde endüstrinin, kamu kurumlarının ve medyanın rolü, gıda sistemleri, gıda çevreleri ve beslenmeye etkileri ile sürdürülebilir kalkınma için gıda güvenilirliği konuları tıp, beslenme ve diyetetik ile gıda mühendisliği alanında çalışan profesörler ve uzmanlar ile kamu kurumları, STK’lar ve sektörden temsilcilerin katılımıyla ele alındı.
Gıda güvenilirliği alanında Türkiye’nin dünya çapında başarılı ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bu alandaki mevzuatın Avrupa Birliği ile uyumundan bahsederek çiftlikten sofraya uzanan tüm gıda zincirinin Bakanlığımız tarafından kontrol edildiğini vurguladı ve dünyadaki gelişmelerin Bakanlık tarafından sürekli takip edildiğini belirtti.
Sempozyumda iki farklı Panele konuşmacı olarak davet edilen Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay Eken ve Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Betül Vazgeçer tarafından sırasıyla “Gıda Çevreleri, Gıda Kalitesi ve Güvenilirliği”  ve “Gıda Güvenilirliği Alanında İyi Uygulamalar ve Tüketicinin Bilgilendirilmesi” konulu sunumlar yapıldı. Sempozyuma ayrıca Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Ali Torun ile Gıda Mühendisleri Fulya Arıcan Öznur, Tevfik B. Altunkaynak ve F. Nevra Özcan katıldı.