T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ulusal Salmonella Kontrol Programı Değerlendirme Toplantısı

Yayın Tarihi : 19.02.2020
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ‘Ulusal Salmonella Kontrol Programı Değerlendirme toplantısı 07.02.2020’de düzenlendi. Toplantıya Genel Müdür Harun Seçkin, Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Veli Gülyaz, Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek, Risk Değerlendirme Daire Başkanı Şenay Eken, Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı olan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Akan ve ilgili Daire Başkanlıklarından konu sorumluları katıldı.
Toplantıda kanatlı sektörü için büyük bir gelişme olan ‘Ulusal Salmonella Kontrol Programı’nın 16 Şubat 2018 tarihinde yayımlandığı, 16 Ağustos 2018 tarihi itibariyle yürülüğe girdiği belirtildi ve 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren program kapsamında numune akışının başlatılarak bu tarihten itibaren programın başarılı bir şekilde yürütüldüğü dile getirildi. Akabinde Prof. Dr. Mehmet Akan’ın ‘Ulusal Salmonella Referans Laboratuvarı’nın görevleri çerçevesinde 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren 1 Ocak 2020 tarihine kadar olan süreçteki numune akışı ve yapılan tüm analiz sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin raporunu paylaştı. Toplantıda ‘Ulusal Salmonella Kontrol Programı’ kapsamında işletmelerin %5’ini kapsayacak şekilde yürütülmüş olan yıllık resmi kontrol numuneleri sonuçları da değerlendirildi.
Toplantı sonucunda; 
Ulusal Salmonella Kontrol Programı kapsamında toplamda analiz edilen 103.727 numunenin %2.9’u Salmonella spp. pozitif olduğunun belirlendiği ve serotiplendirme sonucunda ilk 5 serotipin, S. Infantis, S.Liverpool, S.Kentucky, S.Enteritidis ve S. Virchow olduğu bilgisi paylaşıldı.
Resmi numune almanın başlamasıyla; Ulusal Salmonella Kontrol Programı’nın kontrol mekanizmasının da tamamlanmasında önemli bir adım atıldığı dile getirildi.
Programın etkin ve güvenilir bir şekilde işlediği değerlendirildi, ileriye dönük eğitim çalışmaları ve yeni hedefler planlandı.
Toplantı ile, programın halk sağlığı önemi olan gıda kaynaklı Salmonella enfeksiyonunun birincil üretimde görülme sıklığının düşürülmesi, başta insan ve hayvan sağlığının korunması ile, kanatlı sektöründeki ihracat artışı ve ticari faaliyetlerin daha geniş yelpazede sürdürülmesindeki önemi vurgulandı.