T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 29.07.2022
Turunçgil uzun antenli böceği (TUB) (Anoplophora chinensis) Türkiye’de sınırlı olarak bulunan karantinaya tabi, ağaçların ölümüne yol açan tahripkar bir zararlı organizma olup turunçgiller, fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi en önemli konukçuları arasındadır.
TUB’un Türkiye’ye girişini ve yayılmasını engellemek için alınacak tedbirlerin belirlenmesine ilişkin “Ani Meşe Ölümü ve Çam Çıralı Kanser Hastalığı İle Turunçgil Uzun Antenli Böceği ve Kestane Gal Arısı Mücadelesi Hakkında Yönetmelik” 17.06.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 
TUB sürvey talimatı 2015 yılında hazırlanarak Ulusal Sürvey Programımıza eklenmiş ve konukçularının yetiştirildiği tüm illerde İl-İlçe Tarım Orman Müdürlükleri tarafından sürveyleri yürütülmektedir. 
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce, kimyasal mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere geçici bitki koruma ürünü (BKÜ) tavsiyesi bulunmaktadır.
Eğitim ve yayım çalışmaları sürdürülmekte olup farkındalık artırılması amacıyla, Bakanlıkça hazırlanan broşür ve afişlerin ilgili Enstitü Müdürlükleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine dağıtımı yapılmaktadır. Broşür ve afiş için tıklayınız.

SIKÇA SORULAN SORULAR / Turunçgil uzun antenli böceği (TUB) (Anoplophora chiensis)

Turunçgil Uzun Antenli Böceği Talimatı