T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KODEKS ALİMENTARİUS KOMİSYONU’NUN 60. YIL DOLAYISIYLA KODEKS FARKINDALIĞINI ARTIRMAK ÜZERE BİR KODEKS SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 24.01.2023

​Kodeks Alimentarius Komisyonu (KAK) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa kurulan ve merkezi Roma’da olan Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluştur. KAK’a bugün 188 ülke ve bir organizasyon (Avrupa Birliği) üyedir. 

Kuruluşun amacı, kaliteli ve güvenilir ürünlerin üretilmesi ve tüketicilere sunulmasının yanı sıra dünya gıda ticaretinde yer alan gıda maddelerinin kalite ve hijyen kriterlerinin belirlenmesidir.  Kuruluşun hazırladığı "Codex Alimentarius Standartları" tüm dünya ülkeleri için güvenilir gıda üretiminde referans dokümandır. 

KAK toplantılarında ülkemizi Bakanlığımız temsil etmekte olup, kodeks irtibat noktası Genel Müdürlüğümüzdür. Kodeks irtibat noktası, Kodeks komisyonu ile haberleşme kanalı olup ülkedeki diğer ilgili birimlerin katılımı için koordinatörlük görevini sağlamaktadır. 

Kodeks Alimentarius Komisyonu’nun kuruluşunun 60. Yılı faaliyetleri kapsamında, kodeks farkındalığını artırmak üzere Kodeks İrtibat Noktası Sekretaryası Mühendis Nilüfer DURAL tarafından, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı personeline 17 Ocak 2022 tarihinde bir kodeks semineri verilmiştir. 

Seminer kapsamında, Kodeks Alimentarius Komisyonu organizasyon yapısı ve çalışmaların işleyişine ilişkin, ayrıca Dünya Ticaret Örgütü’nün SPS ve TBT anlaşmaları hakkında bilgi verilmiştir.