T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANKARA KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ DEVAM ETMEKTEDİR…

Yayın Tarihi : 24.08.2022

Genel Müdürlüğümüzce, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bir ziyaret gerçekleştirilmiş olup Ankara Keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesi kapsamında yapılan ve önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler ile Ankara İli genelinde hayvancılık faaliyetlerinin mevcut durumu hakkında genel bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

(TÜİK 2021 yılı verilerine göre, Ankara Keçisi sayısı ülke geneli 289.555 baş olup 220.229 başı Ankara ilinde, üretilen tiftiğin ise; ülke geneli 468 ton iken 330 tonu Ankara ilinde üretilmektedir.

Bakanlığımız tarafından 2020 yılında uygulanmaya konulan Proje ile yerli ve milli keçi ırkımız olan Ankara Keçilerinin sayısının artırılması amacıyla;  %76’sı Ankara ilinde bulunan tiftik keçisi sürülerine yüksek vasıflı genç damızlık tekelerin katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletme verimliliğinin artırılması ve üreticilerin kullanımına sunulan şaftlı elektrikli kırkım makinaları ve Tiftik kalitesini bozan tiftik biti ve diğer parazitler için seyyar ektoparaziter yıkama havuzları ile tiftik kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır.

Proje bütçesi, Hayvancılık Genel Müdürlüğü üzerinden sağlanmakta olup yürütücüsü Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğüdür.

Proje kapsamında; 2020 yılında 145 yetiştiricimize 673 baş, 2021 yılında 118 yetiştiricimize 325 baş damızlık teke dağıtımı yapılmıştır. 

Ayrıca elektrikli kırkım makinası dağıtılarak zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlanacaktır. Yapağı deriye yakın yerden kesileceğinden, yapağı verimi artacak, kırkım çabuk bitecek ve deri yaralanmaları daha az olacaktır. 2020 yılında 35 adet, 2021 yılında 44 adet elektrikli kırkım makinası alınarak yetiştiricilerimizin kullanımlarına sunulmuştur. 

2022 yılında ise yetiştiricilerimize 330 baş damızlık teke dağıtılması, 100 adet seyyar kırkım makinası ile 10 adet seyyar ektoparaziter yıkama havuzunun yetiştiricilerin kullanımına sunulması planlanmaktadır. 

Projenin yürütüleceği işletmelerin il ve ilçe müdürlükleri tarafından 2 yıl takip süreleri bulunmaktadır. Bu tedbirlerle sürdürülebilir bir hayvancılık yapılması ve uygulanacak projeden maksimum fayda sağlanması hedeflenmektedir.