1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 423/A maddesine göre Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görevleri:
a) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevleri yapmak,
b) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak,
şeklinde belirlenmiştir.
Ayrıca 15/2/2021 tarihli ve 331145 sayılı Bakan Olur'u ile yürürlüğe konulan Tarım ve Orman Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesiyle Genel Müdürlüğümüz görevleri şu şekilde düzenlenmiştir:
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri
MADDE 6 – (1) Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın taraf olduğu adlî ve idarî davalarda, tahkim yargılamasında ve icra işlemlerinde Bakanlığı temsil etmek, dava ve icra işlemlerini takip etmek, anlaşmazlıkları önleyici hukukî tedbirleri zamanında almak.
b) Bakanlık mevzuatı geliştirme ve koordinasyon çalışmalarını yürütmek ve Bakanlık birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan mevzuat taslakları hakkında görüş bildirmek.
c) Bakanlık birimleri tarafından düzenlenecek her türlü sözleşme ve şartname ve benzeri taslaklar ile Bakanlık birimlerince Genel Müdürlüğe intikal ettirilen konular hakkında görüş bildirmek.
ç) Bakanlık ve taşra hukuk birimlerince hizmet satın alma yoluyla serbest avukatlara temsil ettirilecek dava ve icra takiplerini izlemek, koordine etmek ve denetlemek.
d) Bakanlığın amaçlarını daha iyi gerçekleştirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalışmalarını temin etmek amacıyla gerekli hukukî teklifleri hazırlayıp Bakana sunmak.
e) 2/5/2012 tarihli ve 2012/3178 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Hukuki Uyuşmazlık Değerlendirme Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile verilen görevleri ve Komisyonun sekretarya hizmetlerini yürütmek.
f) 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümlerine göre arabuluculuk faaliyetlerinde idareyi temsil edecek komisyonların çalışmalarına üye sıfatıyla katılmak ve komisyonların sekretarya hizmetlerini yürütmek.
g) Mevzuatında açıkça düzenlenen hallerde kurul veya komisyonlarda temsili sağlamak.
ğ) Yargı ve icra mercilerine intikal etmiş olan davaların ve icra işlemlerinin takiplerinden veya verilen kararlara karşı kanun yollarına gidilmesinden vazgeçilmesi hususunda, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede hukuk birimlerine verilen görevleri yerine getirmek.
h) Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.