2021 yılı verilerine göre Türkiye genelinde su kayıpları ortalaması %33,5'tür. İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğine göre bu oranın büyükşehir ve il belediyelerinde 2028 yılına kadar, diğer belediyelerde ise 2033 yılına kadar kademeli olarak %25 seviyesine indirilmesi hedefleniyor.
Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi himayelerinde ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI öncülüğünde yürütülen Ulusal Su Verimliliği Seferberliği kapsamında Belediye Su Kardeşliği uygulamaları devam ediyor. Bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanması ve su kayıplarının azaltılmasına yönelik iş birliği yapılması maksadı ile kardeş ilan edilen Belediyelerimiz, Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda iş birliği toplantıları ve saha çalışmaları yürütülüyor.
Depremin yaralarını sararken de kardeş belediye ruhu ile çalışan Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda bir araya geldiler. Şanlıurfa'da ve Kahramanmaraş'ta Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda deprem sonrasında oluşan içme suyu altyapısı ihtiyacı ve iş birliği olanakları değerlendirilerek saha çalışmaları gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire SEVER ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup KARAASLAN, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Güngör GÜLENÇ, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ahmet KAVAK, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Muhammed Sait GÜLLÜOĞLU ile Türkiye Belediyeler Birliği'nden, Su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Müdürlüğünden ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden teknik personel tarafından toplantılara katılım sağlandı.
Sayın Afire SEVER açılış konuşmalarında, ülkemizin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğunu belirterek, Türkiye Yüzyılı'nda su kaynaklarını korumanın öneminin arttığını, tüm belediyelerde su kayıplarının azaltılması için gerekli önlemler alınarak su kayıp oranlarının %10 seviyelerine çekilmesi gerektiğini, kullanılmış suların yeniden kullanımı, yağmur suyu hasadı gibi alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi ve bireysel su kullanımında su tasarrufunun yapılması gerektiğini ifade ederek program çerçevesinde yapılacak toplantıların ve teknik ziyaretlerin faydalı olmasını temenni etti.
2 gün süren toplantılarda yapılan sunumlar ve teknik geziler ile Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinin içme suyu temin ve dağıtım sistemi hakkında durum değerlendirilmesi yapılarak ilerleyen süreçte yürütülecek çalışmalar için yol haritası belirlendi.
Belediye Su Kardeşliği kapsamındaki gelecek program Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Konya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Hatay Büyükşehir Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Karaman Belediyesi temsilcilerinin katılımcıları ile gerçekleştirilecektir.

