T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISINDA AKARÇAY HAVZASININ ÖNE ÇIKAN SU YÖNETİMİ KONULARI PAYDAŞLARLA ELE ALINDI

Yayın Tarihi : 12.10.2023

Sonlu bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bütüncül havza yönetimi, farklı sektörlerin ve kullanıcıların bir arada düşünülmesine, tehdit ve olanakların uzun vadeli değerlendirilmesine, havza içindeki bir alana yapılan müdahalenin olumlu ve olumsuz etkilerin izlenilmesine olanak sağlamaktadır.

Ülkemizdeki her bir vatandaşımıza ve sektörlere enerji, su ve gıda arzı sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsisi ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum kuruluşlarca yerine getirilmesi süreci takip edilmektedir.

Suyun Yönetiminde İlgili Kurum ve Kuruluşların Sürece Aktif Katılımı Sağlanıyor

Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları vasıtasıyla ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı sağlanıyor.

Bu doğrultuda, 12 Ekim 2023 Perşembe günü Afyonkarahisar'da Akarçay Havzası Koordinatörü ve Afyonkarahisar Valisi Sayın Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI başkanlığında 29 davetli kurum ile "Akarçay Havza Yönetim Heyeti (HYH) Toplantısı gerçekleştirildi.

Bahse konu toplantının açılışında söz alan Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, ülkelerin gelişmesine paralel olarak kullanılabilir ve temiz su kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını, diğer taraftan, hızlı nüfus artışı, insanların istek ve ihtiyaçlarının artması, sanayileşmenin etkisi ile dünyada ve ülkemizde temiz su kaynaklarının hızla azaldığını, bu sebeple suyun miktar ve kalite bakımından korunması ve suyun verimli kullanılabilmesi için yeni teknojilerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bunlara ek olarak, ülkemiz nüfusunun 84 milyon olarak kabul edildiğinde, kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.313 m3/yıl olduğunu, nüfus artışı ve sanayileşme hızı göz önüne alındığında 2040 yılında bu miktarın yıllık 1.120 m3/yıl'a kadar düşeceğinin tahmin edildiğini, bu verilere göre, Ülkemizin günümüz itibarıyla su fakiri olmamasına rağmen su zengini bir ülke de olmadığını, Akdeniz iklim kuşağında yer alan su stresi altında olan bir ülke olduğu ifadelerinde bulundu.

Eber Gölü Yönelik İyilştirme Çalışmaları Ele Alınıyor

Afyonkarahisar Valisi Sayın Doç. Dr. Kübra GÜRAN YİĞİTBAŞI, ilk görev gününden itibaren suyun tasarruflu kullanımına önem verildiği, başta jeotermal olmak üzere içme-kullanma, tarım, sanayi tüm sektörlerde olmak üzere suyun tasarruflu kullanımı çabası içinde olunduğu, Afyonkarahisar İlinde geçmiş dönemde görülen yağışların geçen sene gerçekleşmediği, yağış rejiminin değiştiğinin canlı olarak görüldüğü, suyun tasarruflu kullanımına ilişkin bilincin erken yaşta başlatılması ve akabinde her yaş grubuna genişletilmesi gerektiği, bugünkü toplantının bir diğer konusu olan Eber Gölü'ndeki ekosistemin sıkıntılı durumu ile ilgili Vali Yardımcısı ile çeşitli toplantılar yapıldığı, bundan sonra da yapılan çalışmaların takipçisi olunacağını ifade etti.


Afyonkarahisar İlinde Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında Binalarda Su Verimliliğinin Sağlanmasına Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Su Verimliliği Seferberliği kapsamında binalarda su verimliliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği, bu kapsamda havzada kalan İl Müdürlüklerinin de dahil olduğu eğitimler düzenlendiği, su verimliliği konusunda bilinçlendirme ve farkındalık geliştirme çalışmaları kapsamında afiş ve billboard asılması çalışmalarının devam ettiğini belirtti.  ​

Toplantının devamında sırasıyla; DSİ 18. Bölge Müdürlüğü'nden Sayın Osman SOLMAZ tarafından  “Akarçay Havzasındaki İllerin 2023 Yılı İl SYKK Toplantılarının Değerlendirilmesi", Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden Sayın Çiğdem GÜRLER'in “Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planı", Sayın Tuğkan TANIR'ın “Akarçay Havzası Taşkın Yönetim Planı", Sayın Gökçen GÖKDERELİ'nin “Havza Ölçekli Planların Takibi", Sayın Çiğdem İYİGÜN'ün “Eber Gölü Eylem Planı" ve Sayın Nazlı Barçın DOĞAN'ın “Su Verimliliği Seferberliği", Afyonkarahisar İl Özel İdaresi'nin “Afyonkarahisar İlinde Mevcut Jeotermal Su Kaynakları Potansiyeli, Kullanım Alanlarına Göre Günlük Çekilen Jeotermal Su Miktarları", Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü'nün “Jeotermal Suların Tarımda Kullanımının Etkileri, Sulama, Gübreleme ve İlaçlama Konularında Afyonkarahisar İli Genelinde Yürütülen Çalışmalar", Afyonkarahisar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün “Havza Ölçekli Yönetim Planları kapsamında kentsel ve endüstriyel atıksu ile katı atık yönetimi tedbirlerinin güncel durumu, Afyonkarahisar sınırları içinde Jeotermal Kaynaklı Kirlilik ve Alınan Önlemler", Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ)'nin “Su Kuyularına Elektrik Bağlantısı Yapılması Konusunda Mevzuat ve Uygulama" sunumları gerçekleştirildi.


Toplantının son kısmında kurum ve kuruluşlar havza ölçekli yönetim planları tedbirleri kapsamında sorumlu oldukları tedbirlerin ilerleme durumları ile ilgili heyet üyelerini bilgilendirdi.

Akarçay Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısında genel olarak;  

  1. Afyonkarahisar İSYKK toplantısında alınan karar gereğince; Akarçay Havza Yönetim Heyeti'ne sunulan “Afyonkarahisar ilinin su kaynaklarının mikro HES potansiyelinin araştırılması ve uygun noktalara HES yerleştirilmesi konusunda çalışma yapılması hususunun Havza Yönetimi Merkez Kurulu'na sunulması,
  2. Eber Gölü'nde evsel nitelikli atıksulardan kaynaklanan kirliliği önleme amacıyla projesi hazırlanan Grup atıksu arıtma tesislerinin yatırım programına alınması ve hayata geçirilebilmesi konusunun Eber Gölü iyileştirme çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi,
  3. Eber Gölü'ne yönelik iyileştirme çalışmalarının yapılmasına ilişkin hususun Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'na sunulması,

    kararları alınmıştır.

Programın öğleden sonrasında Bakanlığımızca koordine edilen Belediye Su Kardeşliği Programı kapsamında Afyonkarahisar Belediyesince yürütülen iyi uygulamaların Çankırı Belediyesi ile paylaşması için bilgilendirme, akabinde ise detaylı teknik çalışmalar ve saha ziyaretleri gerçekleştirildi.

Son olarak, Çay ve Bolvadin ilçesi sınırları içerisinde yer alan Eber Gölünde son yıllarda ortaya çıkan su seviyesindeki düşüşün önüne geçilmesi ve gölün su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından başlatılan Eber Gölü Eylem Planı kapsamında saha ziyareti ve su kalitesi izleme çalışması ve Afyonkarahisar AAT ziyaret edilerek, arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı hususunda incelemeler gerçekleştirildi.






​​