T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

NACE KODLARINA GÖRE ENDÜSTRİYEL SU KULLANIM VERİMLİLİĞİ PROJESİ KAPSAMINDA SEKTÖREL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 23.09.2022

Genel Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan "NACE Kodlarına Göre Endüstriyel Su Kullanım Verimliliği Projesi" kapsamında Sektörel Değerlendirme Toplantısı 21.09.2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Genel Müdürümüz Afire SEVER, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup KARAASLAN, Araştırma ve Değerlendirme Daire Başkanı Yusuf BAŞARAN, projenin yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumlu birim Su Verimliliği Çalışma Grubu personeli, proje yüklenicisi temsilcileri, proje kapsamında danışmanlık sunan Prof. Dr. Fatoş GERMİRLİ BABUNA, Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ ve Doç. Dr. Emrah ÖZTÜRK'ün katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda 2022 yılı Eylül itibariyle projede kaydedilen gelişmeler katılımcılarla paylaşılmış ve birlikte değerlendirilmiştir.

18 Ocak 2021 tarihinde başlatılan ve su tüketimi yüksek işletmeler başta olmak üzere 400 pilot tesis özelinde su kullanımı ve su verimliliği analizlerinin yapıldığı proje kapsamında, 2022 yılı Eylül ayı itibariyle kaydedilen ilerlemeler şu şekildedir:

  • IED-IPPC sektörel BREF dokümanları ve literatür çalışmaları incelenerek referans spesifik su tüketim değerleri belirlenmiştir.
  • Boşluk Analizi çalışmaları kapsamında, sanayide su verimliliğinin iyileştirilmesine ilişkin hâlihazırdaki ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler, proje çalışmaları ve eylem planları değerlendirilmiştir.
  • 400 adet pilot tesis kapsamında saha çalışmaları devam etmektedir. Saha çalışmalarının %88'i tamamlanmıştır.
  • Sahadan temin edilen veriler doğrultusunda anket sonuçları analiz edilerek tesis özelinde su-atıksu kütle denklikleri kurulmakta, su azaltım potansiyelleri hesaplanmakta ve öncelikli mevcut en iyi teknikler (MET) belirlenmektedir.

Çalışmaların tamamlanmasını müteakip, belirlenen tesislerde önerilen nihai MET listesinin uygulanmasıyla yıllık olarak tasarruf edilebilecek toplam su miktarı, potansiyel su azaltımlarının gerçekleşebilmesi için gerekli toplam ilk yatırım maliyetleri ve seçilen nihai MET'lerin her biri için tahmini spesifik yatırım maliyetleri, spesifik su tasarruf miktarları ve spesifik ekonomik tasarruflar hesaplanacaktır.

Proje sonucunda, kapsama alınan her bir sanayi sektörüne yönelik teknik rehberle ve ileriye dönük aksiyonların belirlenmesi amacıyla eylem planları hazırlanacaktır.