T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AB STANDARTLARINDA HAVZA YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANIYOR VE UYGULANIYOR

Yayın Tarihi : 18.11.2022

AB STANDARTLARINDA HAVZA YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANIYOR VE UYGULANIYOR

Ülkemiz bilinen aksine su zengini değil su stresi yaşayan bir ülkedir.  Ülkemizdeki su toprak gibi doğal kaynaklar havzalar arasında eşit dağılmamış olup doğal kaynakların yönetiminin havza bazında paydaşlarla birlikte yapılması gereklidir.

Su kaynaklarının gelecek nesillerin ihtiyacını da karşılayacak miktar ve kalitede muhafaza edilebilmesi için koruma-kullanma dengesi gözetilerek arz-talep yönetimi sağlanmalıdır.

Suyun talep edilen yerde istenen miktar ve kalitede olmasını sağlamak için AB standartlarına da uyumlu strateji ve politikaları belirleyerek uygulama aşamasına geçilmiştir.

HAVZA ÖLÇEKLİ YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANIYOR VE UYGULANIYOR

Bir havza ölçekli yönetim planı, alanda yer alan ve yer alabilecek tüm sektör ve alt sektörleri ayrı ayrı boyutlar olarak içermekte; çok sayıda kurumun su kaynakları konusunda yetkilerini bir plan çatısı altında toplayarak işlerliğini artırmaktadır.

Ayrıca, koruma, erişim, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ihtiyaçları ile yerel toplumun ilgisi, sektörler arasında uygun bir denge oluşturmanın yollarını da ortaya koymaktadır.

Bu doğrultuda; bir yandan su kaynaklarından faydalanırken diğer yandan ekosistemin korunması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla havza ölçekli yönetim planları bütün havzalarımız için hazırlanıyor ve uygulanıyor.

Havza Koruma Eylem Planlarının hazırlanmasıyla başlayan sürecin devamında bir yandan Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına dönüştürülmesi çalışmaları diğer yandan Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planlarını hazırlanması gibi havza ölçekli birçok çalışmaya hızla devam ediliyor.

Hazırlanan bu planlarda yer alan tedbirlerin uygulanması da dikkatle takip ediliyor. Altı aylık takip dönemlerinde sorumlu kurumlardan bilgiler su ile ilgili verilerin tek bir yerde toplanması amacıyla oluşturulan Ulusal Su Bilgi Sistemi marifetiyle çevrimiçi ortamda alınıyor,  değerlendiriliyor ve tedbirlerin ilerleme durumu tespit ediliyor. Havza ölçekli yönetim planlarında yer alan tedbirlerin ilerleme durumu saha ziyaretleri vasıtasıyla da yerinde izleniyor.

HAVZA YÖNETİM HEYETLERİ (HYH) VE İL SU YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULLARI (İSYKK) İŞ BAŞINDA

Havza bazında yönetimin önemli bir bileşeni olan paydaş katılımının sağlanması ve havza ölçeğinde suyla alakalı yapılan bütün planların hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde, ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve bilgiye erişiminin sağlanması için Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları kuruldu.Valilerimiz başkanlığında 81 ilde "İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları", Koordinatör Valilerimiz Başkanlığında 25 Havzamızda "Havza Yönetim Heyetleri" toplanıyor. Böylelikle; su yönetimi ile ilgili konular öncelikle il düzeyinde İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarında görüşülüyor. İl düzeyinde çözüm bulunamayan konular ise Havza Yönetim Heyetlerine aktarılarak heyetlerde ele alınıyor.

Havza Yönetim Heyetlerinde havza ölçekli yönetim planlarında yer alan tedbirler ile havzada su ve diğer doğal kaynaklarla ilgili önem arz eden konular ele alınarak;

  • Su kaynaklarının doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar havza bazlı yönetim anlayışı geliştiriliyor, havzanın ekolojik isteklerine de uygun olarak akılcı, sürdürülebilir ve bütüncül bir anlayış ve ilgili tüm paydaşların katılımı sağlanıyor,
  • Kurum/kuruluşlar arasında etkin koordinasyon sağlanıyor,
  • İdari, finansal, teknik, çevresel açıdan konular ele alınıyor,
  • Çevresel altyapıların birbiriyle uyumlu hale getiriliyor,
  • Finansal kaynaklar daha etkin ve verimli kullanılıyor,
  • Diğer  planlarla entegrasyon sağlanıyor,
  • Uygulamaların ve yatırımların kurumlar tarafından daha sıkı takip ediliyor,
  • Havza yönetim politikaları geliştiriliyor, havza alanındaki sosyo-ekonomik yapının doğal kaynakları olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçilerek, doğal kaynakların, özellikle su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi sağlanıyor,
  • Şimdiki ve gelecek nesiller için nehirlerin ve havzaların çok yönlü kullanımının sağlanması için havza yönetiminin önemine dikkat çekiliyor.

Havza yönetim heyetleri bu amaçlarla yılda bir defa, yılın ikinci yarısında toplanıyor.

Havza Yönetim Heyetlerinin 2022 yılı toplantıları Aralık ayına kadar 25 havzada tamamlanacak şekilde yoğun bir takvimle devam ediyor.

SU YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU 8. TOPLANTISI ARALIK AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bakanlığımız ve ilgili bakanlıkların üst düzey temsilcilerinden oluşan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu; etkili bir su yönetimi için sektörler arası koordinasyonu, işbirliğini ve su yatırımlarının hızlandırılmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası belgelerde yer alan hedeflerin gerçekleştirilmesi için strateji, plan ve politika geliştirmek, havza planlarında kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesi gereken hususların uygulanmasını değerlendirmek, üst düzeyde koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak üzere kuruldu.

Havza Heyetlerinde görüşülen konulardan çözüme ulaştırılamayan veya daha geniş ölçekte ele alınması gereken konular da Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'na aktarılıyor.

Havza yönetim heyetlerinden aktarılan konular başta olmak üzere su kaynakları yönetimi ile ilgili konuların ele alınacağı Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu 2022 yılı toplantısının Aralık ayında Sayın Bakanımızın başkanlığında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.