T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İklim Değişikliğine Uyum Kapasitemizi Arttırıyoruz

Yayın Tarihi : 20.12.2022

​Su Kaynaklarında İklim Değişikliğine Uyum Projesi kapsamında ilki Samsun ilinde düzenlenen eğitimlerden ikincisi 20 Aralık 2022 tarihinde Adana'da Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri ile Su Kanalizasyon İdareleri temsilcileri ve Akademisyenlerin katılımlarıyla başladı.

Eğitim faaliyetine çevrimiçi olarak katılan Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER tarafından yapılan açılış konuşmasında; ülkelerin gelişmesine paralel olarak kullanılabilir temiz su kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün artmakta olduğu; diğer taraftan ise, hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve iklim değişikliğinin etkisi ile dünyada ve ülkemizde temiz su kaynaklarının hızla azaldığı belirtilerek bu durumun su ve gıda arzında sıkıntılara sebebiyet verebileceği vurgulandı.


Ayrıca, taşkın ve kuraklık gibi hidro-meteorolojik afetlerin, orman yangınlarının, karın yüzeyde kalma süresinin ve su kaynaklarının bozulması gibi iklim değişikliği etkilerinin hem dünya da hem de Ülkemizde gitgide daha fazla hissedildiği belirtilerek önümüzdeki süreçte bu etkilerin daha da fazla görülebileceği ifade edildi.

Genel Müdür Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında; Ülkemizde, iklim değişikliği etkilerini en aza indirgeyecek; hatta fırsata çevirecek olan "iklim değişikliğine uyum" faaliyetlerinin ve suyun verimli kullanılmasının büyük önem arz ettiği belirtilerek, her bir hane için birey kullanımlarından tarımsal kullanımlara kadar her ölçekte suyun verimli kullanılması gerektiği ifade edildi.

Özellikle, Ülkemizin iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşması'nı TBMM'ye sunarak onaylaması ile birlikte iklim değişikliği çalışmalarının "uyum" ekseninde hızlanan bir ivme kazandığı belirtilerek bu minvalde gerçekleştirilen "Su Kaynaklarında İklim Değişikliğine Uyum Projesi" ile gerçekleştirilen yağmur suyunun toplanması, gri suyun yeniden kullanımı ve suyun doğru fiyatlandırması çalışmalarının büyük önem arz ettiği vurgulandı. Genel Müdür Sayın Afire SEVER, bu tarz eğitimlerin ve farkındalık çalışmalarının iklim değişikliğine uyum kapsamında oldukça önemli faaliyetler olduğu vurgulanarak eğitimin başarılı geçmesi temennileriyle konuşmasını sonlandırdı.


Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi teşkilatına sahip bütün illeri kapsayan söz konusu proje ile;

  • Yağmur suyu hasadı, gri suyun kullanımı, suyun fiyatlandırılması uyum faaliyetlerinin fayda-maliyet ve teknik uygulanabilirlik analizlerinin detaylı olarak yapılması,
  • Yağmur suyu hasadı ve gri suyun kullanımı planlama ve projelendirme çalışmalarının sahadan örnekler ile yapılması,
  • Çalıştay ve eğitim faaliyetleri düzenlenerek sonuçların 30 büyükşehirdeki paydaşlarla (belediyeler, sular idareleri vb.) paylaşılması amaçlanmaktadır.

Düzenlenen eğitimde, iklim değişikliğinin su üzerindeki mevcut ve muhtemel etkileri, su tasarrufu için günümüz teknolojileri, yağmur suyu hasadı ve gri suyun yeniden kullanımı ile ilgili fayda/maliyet analizleri, küresel ve ulusal kullanım örnekleri, pilot projelendirme çalışmaları sonuçları ve suyun fiyatlandırılması çalışmalarına yönelik proje neticesinde elde edilen bulgular paylaşılacaktır.