T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SU YÖNETİMİ KOORDİNASYON KURULU 8. TOPLANTISI ve HAVZA YÖNETİMİ MERKEZ KURULU (HYMK) 5. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 29.12.2022

​20.03.2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2012/7 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile teşkil edilen ve  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yeniden yapılanmaya uygun olarak kurul üye listesi 2021/17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile revize edilen "Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu" 8. Toplantısı ile 18.01.2019 tarihli ve 30659 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ" ile teşkil edilen Havza Yönetimi Merkez Kurulu (HYMK) 5. Toplantısı ortak olarak Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci başkanlığında DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper Toplantı Salonu'nda 29 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirildi.


Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcıları ile diğer kurumların üst düzey yöneticileri katılım sağladı.  

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci yaptığı açılış konuşmalarında su yönetimi konusunda karar alma mekanizmalarının, tüm paydaşların yer aldığı kurullar eliyle yürütülmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Su yönetimi alanında bu Kurulda yapılacak çalışmalar ve alınacak kararlarla su politikalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını, su kaynaklarının bütüncül havza yönetimi anlayışı çerçevesinde korunmasını, havza ölçekli yönetim planları ile içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının uygulanmasını, su tahsisinde arz-talep dengesinin, suyun etkin yönetiminin ve verimli kullanımının temini için üst düzeyde koordinasyon ve işbirliğinin sağlanmasını hedeflediklerini belirtti. 


Türkiye'nin "su stresi" altındaki bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Su vatandır" anlayışına sahip olduklarını belirten Sayın Bakanımız, Bakanlık olarak yürütülen çalışmalara dikkati çekerek, su kaynakları yönetiminde eksikliklerin giderilmesi, uluslararası standartların yakalanması ve su kaynaklarının havza bazında sürdürülebilir yönetimi amacıyla birçok çalışmanın yapıldığını, suyun miktar ve kalite olarak havza bazında bütüncül yönetilmesi için 'Nehir Havza Yönetim Planları'nın hazırlandığını ve 'Taşkın Yönetim Planları' ile taşkınlarla mücadeleyi yapısal ve yapısal olmayan yöntemlerle bütüncül biçimde ele alındığını, taşkın problemi olan havzaları memba ve mansap yönüyle bütüncül olarak etüt ederek yapısal ve yapısal olmayan taşkın önleyici tedbirleriyle değerlendirildiğini, Taşkın Yönetim Planları ile taşkın yönetimi hususunda kriz yönetimi anlayışından risk yönetimi anlayışına geçişin sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bakanlık olarak ayrıca "Suda sıfır israf" hedefine ulaşmak için "Su verimliliği" çalışmalarını başlattıklarını vurgulayan Kirişci, su verimliliği seferberliği çalışmalarımızı yakından takip eden ve büyük destek olan Sayın Cumhurbaşkanı'mızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'ye de şükranlarını sundu.

Sayın Bakanımızın açılış konuşması akabinde toplantı gündem maddeleri hakkında sunumlar akabinde Kurul üyelerince konular üzerine görüş ve öneriler sunularak değerlendirmeler yapıldı. Toplantı sonunda Kurul üyelerinin görüş ve önerileri ile 'Su-Enerji, Taşkın Yönetimi, Su-Gıda Arzı Güvenliği, İklim/Su/Nüfus Projeksiyonları, Su Verimliliği, Havza Yönetim Heyetlerinin 2022 Yılı Toplantı Kararları ve önerileri, Ergene Havza Koruma Eylem Planındaki Gelişmeler ile Gediz Eylem Planı konularında kurul üyelerinin istişareleri sonucuda oybirliği ile kararlar alındı.