T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HİDROMORFOLOJİK İZLEME TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Yayın Tarihi : 25.04.2023

Suyun kalitesinin ekosisteme dayalı izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında biyolojik kalite bileşenleri (balık fitoplankton, makrofit, makroomurgasız vb.) ile birlikte kimyasal parametreler (çözünmüş oksijen pH, iletkenlik vb.) ve hidromorfolojik kalite bileşenlerinin de izlenmesi gerekmektedir.

Genel anlamıyla hidromorfolojik izleme, su kütlelerinin hidrolojik ve jeomorfolojik karakteristikleri ile birlikte insan kaynaklı baskıların bu karakteristikler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi maksadıyla gerçekleştirilen izleme ve analiz çalışmalarını kapsamaktadır.  Hidromorfolojik izleme ile insan faaliyetlerinden kaynaklı baskılar nedeniyle sucul habitatta meydana gelen değişimlerin ve bu değişimlerin sucul canlılar üzerinde olabilecek etkilerinin ortaya konulması hedeflenmekte olup bu kapsamda suyun miktarında, akışında ve niteliğinde, su yatağında, kıyı şeridinde, su taban yapısında ve su içi ile kıyı habitatlarında meydana gelen değişimler izlenmektedir.

Suyun hidromorfolojik izlenmesi konusunda Genel Müdürlüğümüzce önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, yerüstü sularında hidromorfolojik kalite bileşeninin izlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenerek hidromorfolojik izlemede standardizasyonu sağlamak maksadıyla hazırlanan 2023/19 No'lu Hidromorfolojik İzleme Tebliği 25 Nisan 2023 tarihli ve 32171 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğ, yerüstü sularında hidromorfolojik izleme çalışmalarında kullanılmak üzere izleme alanlarının seçimi, izlenecek temel parametreler, izleme dönemleri, izleme sıklıkları ve hidromorfolojik izleme eğitimlerine ilişkin hususları kapsamaktadır. Bu sayede, yerüstü sularının  hidromorfolojik izlemesinde standardizasyonun sağlanması hedeflenmektedir.


Tebliğ için tıklayınız